Онлайн-виставка «Життєві віхи орнітолога-музейника Олександра Грабаря» (до 140-річчя від народження)

    Олександр Грабар народився 17 серпня 1883року в Будапешті, а  через деякий час його сім’я переїхала до Ужгорода і тут він вступив до Ужгородської королівської католицької гімназії імені Другетів. З 1902 по 1906 рік навчався на філософському факультеті в Будапешті. У 1909 році отримує диплом вчителя природознавства й географії. Деякий час подорожує, а в 1910 році повертається до Ужгорода.  З 1911 року працює в своїй рідній гімназії аж до її закриття. 

       У червні 1945 року в Ужгороді був створений Народний Музей Закарпатської України. Спочатку він знаходився у тій же будівлі, де й колись був Земський музей (зараз там зараз там художній музей ім. Й. Бокшая).  Директором  було призначено Коломійця І. Г., а заступником – Олександра Грабаря. На цій посаді він перебував недовго і, як свідчить запис у його трудовій книжці,  вже з грудня 1945 року очолив відділ природи. 

        Майже до самої смерті працював Олександр Грабар в музеї. 30 червня після хвороби він помер, залишивши для нас унікальну колекцію опудал птахів. Декілька експонатів є в краєзнавчому музеї, а більша частина  зберігається в Зоологічному музеї УжНУ. Окрім птахів він збирав  комах,  виготовляв вологі препарати, а також багато малював. У музейній бібліотеці зберігаються оригінальні журнали, в яких він публікувався, зокрема й часописи «Подкарпатська Русь» за 1931 рік, в яких була надрукована головна його праця «Птаство Підкарпатської Русі».