«БЕРЧЕНІ – ФЕСТ» В УЖГОРОДСЬКОМУ ЗАМКУ

У неділю 23 вересня на території Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького, на подвір’ї  Ужгородського замку проводився вже другий міжнародний фестиваль "Берчені - Фест".

Як відомо, наприкінці XVII cтоліття Ужгородський замок належав графу Міклошу Берчені та його дружині - Крістіні Чакі. Граф служив в імператорській армії і брав участь в боях проти Османської імперії. Проявив себе у війні з турками. Восени 1694 року він заручився з 40-річною, дуже красивою і багатою донькою державного судді Іштвана Чакі - Крістіною. Берчені з допомогою французьких військових інженерів і хорватського фахівця Стубіча провів перебудову Ужгородського замку, що надала йому сучасного вигляду.

Історію кохання Міклоша та Крістіни вирішили відтворити на фестивалі. Актори Берегівського угорського театру перевтілилися у закохану пару. Гостей фестивалю привітав Генеральний консул Угорщини в місті Ужгород Йожеф Бугайла. А організатором заходу виступила громадська організація «Pro Cultura Subcarpathica».

Цього дня на території замку розташувалися намети, де можна було розважитися дітям та батькам - там народні майстри показували свої майстер-класи з плетіння, вишивки та інших ремесел.

На сцені виступали народні виконавці Закарпаття. В тому числі ужгородські ансамблі народного танцю "Чулл", фольклорний ансамбль "Словенка" і жіночий хор "Румена" (Середнє), народний хор "Троянда" і жіночий хор "Чалагані" (Тийглаш), ансамбль "Руснак" (Мукачево) та гурт "Шодро". Увечері, після концерту гурту  «Balkan Fanatik» (Угорщина), на завершення фестивалю було організовано велике фаєр-шоу.