День захисників і захисниць України в експозиції обласного музею

    14 жовтня 2021 року в Україні відзначили День захисників і захисниць Вітчизни. Цього дня збіглися ще три великих свята: Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва і День УПА.


    У цивілізованих країнах світу дати народження власних збройних сил вважаються одними з найголовніших свят, а захисники країни шануються з усіма почестями. У нас уже 24 серпня 1991 року, в день Незалежності України, парламент прийняв постанову «Про військові формування в Україні». Референдум 1 грудня 1991 року прискорив процес створення власної армії. 6 грудня 1991 року було прийнято Закон «Про Збройні Сили України».

    Як показав час, національно-визвольна боротьба українського народу за власну державу не закінчилася ні в 20-і роки минулого століття, ні в 40-50-і роки, ні в 90-і роки, вона триває і сьогодні.

    Активними поборниками української незалежності за останнє сторіччя були і закарпатці. Про що свідчать події Гуцульської Республіки початку ХХ ст. та Карпатської України в 1939 році.

    На захист державного суверенітету і територіальної цілісності України стали їхні нащадки – сини і внуки попередніх захисників країни. Немає такої ціни – навіть власне життя, яке б не заплатили вони за волю власного народу і незалежність країни.

    Безперервним потоком заходили до музею в День захисників і захисниць України ужгородці та гості міста. Багато відвідувачів було і в експозиції «Коли гримлять гармати, музи мовчать», де зібрані і представлені історичні фотографії, артефакти героїчних днів Революції Гідності, учасників бойових дій на Сході України за останні сім років війни. Важливо зазначити, що саме напередодні святкових днів цю експозицію доповнили нові цікаві документи та експонати. Бойові побратими, що прийшли до музею, побачили тут портрети хлопців-героїв з якими були поруч на війні і які віддали своє життя за долю України.

    Не можна без сліз і хвилювання роздивлятися на особисті речі бійців АТО, обгорілі і пробиті на війні бойові прапори, солдатське військове спорядження, зразки зброї, дитячі малюнки і подарунки.

    На щойно представленому оновленому бігборді «Військовослужбовці та правоохоронці, які загинули за єдність України. Закарпатська область» родини закарпатців впізнали своїх рідних, знайомих і близьких. Родини ділилися спогадами про загиблих і дякували працівникам музею за збережену пам'ять. Лише тут, в експозиції музею, відвідувачі відчувають яку ціну платять українці за свою свободу і незалежність.

    Восьмий рік в Україні йде війна. Вона кожний день забирає свої жертви. Молимося, щоб ці жахіття якнайшвидше закінчилися. Ми пам’ятаємо і шануємо Героїв Небесної Сотні, Героїв АТО і ООС.

Слава живим. Вічна пам'ять мертвим.


Орос І. І. – завідувач відділу історії Карпатської України,
Меморіальної кімнати-музею А. Волошина,
Меморіального комплексу «Красне Поле».