ЗБЕРЕЖЕННЯ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНИХ ЦІННОСТЕЙ НАРОДІВ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ – ЗАВДАННЯ СПІЛЬНЕ


    На зустрічі в. о. директора музею Делегана М. В. з Генеральним консулом Угорщини в Ужгороді Бачкаі Йожефом, що пройшла у пʹятницю 07 жовтня, відбувся обмін думками щодо стану збереження експонатів і матеріалів у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького та перспектив його поліпшення. Питання збереження експонатів розглядалося у комплексі з проблемними завданнями необхідності збереження унікальної архітектурної споруди XV-XVIII ст. – Ужгородського замку. Як відомо, велика кількість експонатів музею та Ужгородський замок стосуються багатих сторінок спільної українсько-угорської історії.

    Делеган М. В. інформував Бачкаї Й. про підтримку ініціатив закарпатських угорськомовних культурних товариств щодо проведення відповідних програм в музеї й на території замку. Зокрема, йшлося про те, що 1 жовтня у Карпатському виставковому центрі, відкритому нинішнього року в музеї, презентовано виставку робіт фотомитця – угорця з Румунії Штефана Товта. А у вересні в Ужгородському замку проведено уже четвертий Берчені-фест, який зібрав нинішнього року найбільш представницьку публіку угорської нацменшини Закарпаття і пройшов на високому культурно-мистецькому рівні.

    В. о директора музею висловив вдячність угорській стороні за підтримку діяльності працівників установи щодо збереження, примноження і популяризації історико-культурних цінностей та впевненість у подальших плідних зв᾽язках.

    Бачкаі Й. висловив задоволення щодо звʹязків Закарпатського обласного краєзнавчого музею з Ніредьгазьким комітатським музеєм Угорщини та впевненість у їх продовженні. Він також інформував Делегана М. В. про реставрацію (з відновленням) у зазначеному музеї шаблі одного з вождів угорських племен, яка триває уже більше трьох років, та пообіцяв запросити його на презентацію унікального артефакту.

    Бачкаі Й. і Делеган М. були єдині в думці що збереження історико-культурних цінностей народів Карпатського регіону є спільним заданням музейників України та Угорщини.