Книга «Віра у надра Закарпаття» стала цінним подарунком для музейної бібліотеки.

    Написати та видати книгу – справа непроста, а зробити це у 98 років та ще й видати повторно – й поготів. Але коли в людини є талант, натхнення і досвід – це дає надзвичайні плоди, тому так і зробила відома геологиня, жителька м. Берегова Віра Миколаївна Зайцева. Вона не тільки видала, а й щиро поділилась примірником своєї книги «Віра у надра Закарпаття» (друге видання, 2021 р.) з бібліотекою Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького. 

    Авторка має чи не найбільший досвід у  галузі геології області, адже вона не тільки працювала геологом більшу частину свого життя, а й була головним геологом Закарпатської геологічної експедиції (1966–1975 рр.). І цим життєвим та професійним досвідом пані Віра ділиться у біографічних розділах видання. У розділі «Історія Закарпатської ГРЕ» науковець розкриває багато цікавих моментів від заснування аж до закриття геолого-розвідувальної експедиції, розквіт і занепад якої пережила. У цьому ж розділі є важлива інформація про відкриті експедицією геологічні породи та мінерали в надрах Українських Карпат!  Книга містить також кілька розділів-відгуків, які написали про авторку відомі особистості: Микола Лебідь, Михайло Папіш, Володимир Шумлянський та ін. Закінчується книга привітаннями у прозі та у віршах, а також цікавими світлинами із різних визначних моментів життя жінки-науковця.  Видаючи цю книгу та поширюючи її, Віра Зайцева дуже надіється, що  геологічна справа у нашому краї матиме нові поштовхи для відновлення та розвитку.


    Книга є цінною, оскільки в наш час відчувається сильна нестача для природничого краєзнавства нової інформації про здобутки в галузі геології краю. Також такі нові джерела літератури дозволяють переосмислювати цінність та значення геологічної колекції в експозиції та фондах нашого музею та інших музеїв області. 

    Від колективу музею та, зокрема, від бібліотеки висловлюємо щиру подяку авторці книги за такий подарунок!