День захисників і захисниць України в музеї відзначили новою виставкою та експонатами з фронтів війни

   Минуло понад 230 днів з початку повномасштабної війни російського агресора проти України, активна фаза якої розпочалася 24 лютого 2022 року. Увесь цей час українці живуть сподіваннями і тривогами, надією і твердим переконанням, що ми здобудемо перемогу над ворогом.

   Збройні сили України перейшли в потужний контрнаступ на кількох ділянках фронту, зокрема в Харківській, Херсонській, Донецькій і Луганській областях. Українські бійці кожного дня звільняють від озвірілих рашистів міста і села встановлюють в деокупованих населених пунктах Державні прапори України. На поки-що окупованих територіях активізувалися українські партизани. Наші хлопці знищують колаборантів, які перейшли на бік ворога.

   Бійці 128-окремої гірсько-штурмової закарпатської бригади звільняють від ворога міста і села Херсонської області. Поряд з воїнами Української армії на фронті мирні жителі, кращі представники освіти, науки, культури, робітничого класу, які об'єдналися до лав територіальної оборони. Так на Харківщині, Донецькій і Луганській областях ведуть активні бойові дії воїни 68 батальйону 101 бригади територіальної оборони в лавах яких наші земляки.

   Війна забирає багато воїнів-захисників,помирають найкращі. В ході наступу загинуло багато закарпатців. Народи світу в захваті від героїчних дій Української армії. Ворог в паніці, полишає воєнну техніку і тікає з української землі. Українці пишаються своїми героями, вірять у вас, моляться за вас, чекають вас. Ми певні: ви очистите всю територію України від ворожого окупанта.

   З початку широкомасштабної війни на території України наукові працівники музею вже кілька разів доповнювали діючу експозицію новими експонатами і трофеями з місць бойових дій, представили історичні світлини хроніки найважливіших подій та показали портрети наших героїв-визволителів української землі.

   Цього разу ми показуємо нові експонати, які нам доставили зі Сходу України із місць жорстоких боїв наші друзі , друзі музею - євромайданівці, а нині бійці 68 батальйону 101 бригади територіальної оборони Федір Шандор, Олександр Волосянський, Денис Ман, Віктор Щадей. Вони самі, або через своїх рідних чи знайомих приносили і передали музею всі ці, представлені в експозиції експонати - свідки війни. Здебільшого, це пошкоджена зброя, яку відступаючі рашисти кидали на землі, тікаючи з окупованих ними міст і сіл України.

   Бачимо прилад нічного бачення машиніста російської армії, залишки розбитої рації, ручний кулемет, гранатомет, солдатська каска, аптечка тощо.

   Юрист О. Волосянський приніс в музей осколки, залишки від смертоносних снарядів та літературу з якої видно, що ця війна готувалася ворогом ще задовго до початку воєнних дій АТО в 2014 році.

   Дорогі наші захисники України, друзі музею, чекаємо вас з чимскорішою Перемогою, побачимося в музеї. Слава Україні! Героям Слава!


Орос І. І. - завідувач відділу історії Карпатської України,
Меморіальної кімнати-музею Августина Волошина та
меморіального комплексу «Красне поле».