Студентам про дослідників природи Закарпаття

    Територія сучасної Закарпатської області у кінці ХІХ  століття входила до складу Австро-Угорщини і була слабо вивчена у природничому плані. Деякі фрагментарні відомості про флору і фауну Закарпаття збирали в основному аматори, які були чудовими фахівцями в певній галузі, хоч і не мали відповідної освіти. Тільки на початку ХХ століття розпочалися системні дослідження природи цієї території, які проводилися вченими Австро-Угорщини, а пізніше науковцями Чехословацької республіки. Поряд із ними працювали й Антоній Маргіттай та Олександр Грабар, які все своє життя присвятили дослідженню природи закарпатського краю. Невідомо чи вони були знайомі між собою чи зустрічалися, проте вони мають багато спільного: народилися в один час, працювали вчителями у гімназії, а найголовніше, що їх об’єднувало – це любов до природи, до рідної землі.


    25 жовтня для студентів 2 курсу біологічного факультету УжНУ старший науковий співробітник сектору природи Руслана Джахман  прочитала лекцію  «Oлександр Грабар і Антоній Маргіттай: Паралелі життя». Вона навела цікаві факти із життя дослідників і показала їхні основні наукові праці. 


    Студенти оглянули також виставку присвячену Іштвану Лаудону– засновнику саду екзотичних рослин в Ужгороді, а під час екскурсії по експозиції «Природа Закарпаття» – експонати, виготовлені Олександром Грабарем. Завідувач сектору природи Михайло Біланич розповів їм про методи проведення екскурсії в музеї. 

    В кінці заходу науковці побажали майбутнім вчителям легкого навчання й досягти таких успіхів, яких досягли свого часу Антоній Маргіттай та Олександр Грабар.