Музейна ікона. «Покрова Пресвятої Богородиці». ХІХ ст.

Ікона «Покрова Пресвятої Богородиці». ХІХ ст.
Дерево, фарба, золочення. Розмір 35.7 х 31 см
Ікону передано Закарпатському краєзнавчому музею
Чопською митницею у 1983 р.

    Свято Покрови Пресвятої Богородиці (в народі Третя Пречиста) православні та греко-католики відзначають 14 жовтня. Його повна назва – Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Пріснодіви Марії й пов'язана з назвою частини одягу Богородиці – головним покривалом, який ще називають омофором. Покрова Пресвятої Богородиці – одне з найважливіших християнських свят. Люди вірили, що Покрова приносить щастя, кохання й достаток, оберігає від гріха й допомагає в нелегкий час.

    Згідно оповідей, під час штурму Константинополя у 910 р., усі жителі міста сховалися у Влахернському храмі та молилися Пресвятій Богородиці, щоб вона їх захистила. Так і сталося: Богородиця, осяяна небесним світлом й оточена ангелами та святими, з'явилася людям і на знак того, що бере народ під опіку, покрила їх у храмі своїм омофором. Дивовижний покрив захистив місто. Піднялася буря і розкидала кораблі противника, врятувавши жителів Константинополя від смерті.

    В Україні особливо шанували ікони «Покрови Пресвятої Богородиці» козаки. Вони будували багато храмів посвячених Богородиці й вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Матір Божу вважали своєю заступницею і покровителькою. Зі святом Покрови співпадає відзначення Дня українського козацтва.

   Свято Покрови Пресвятої Богородиці вважається також днем створення УПА (Української повстанської армії). З 2014 р. 14 жовтня відзначають День захисників України, а в 2021 році його перейменували на День захисників і захисниць України. Ікона «Покрова Пресвятої Богородиці» здавна відома як захисниця від ворогів. У неї просять допомоги перед боєм – її незримий омофор покриває воїна, який воює за добру справу, приносить йому перемогу. У наш час, коли Україна переживає непрості часи зумовлені російською агресією особливо важливо просити в Богородиці захисту для наших військових.

   У рамках проекту «Музейна ікона» в першому залі експозиції «З історії духовної культури ХVІІ – початку ХХ ст.» (Каплиця Ужгородського замку) буде представлено ікону «Покрова Пресвятої Богородиці» з фондів Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького».

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати наш музей та оглянути чудову ікону.


Лариса Ганусинець, Михайло Джахман –
співробітники відділу експозиційної
та науково-методичної роботи.