Кажани і сови – нічні мешканці замку


    Кажани і сови здавна викликають у людей різні емоції: в одних – страх, а в інших – цікавість. Загадкові тварини, які ведуть нічний спосіб життя стали темою науково-освітнього екологічного заходу, який організували наукові співробітники сектору природи відділу історії та краєзнавства для вихованців літнього табору «Дивограй», що діє на базі Ужгородської ЗОШ №6 ім. В. С. Гренджі-Донського.


    Старша наукова співробітниця сектору природи Руслана Джахман розповіла про види сов, які зустрічаються в Україні. Діти дізналися, що більшість із них є рідкісними і занесені до Червоної книги України та побачили на світлинах сов, які деколи залітають і до замкового парку.




    Завідувач сектору природи Михайло Біланич поділився своїм досвідом обстеження церковних веж і розказав учням про тварин, яких виявляли науковці під час експедиції. Найчастіше це були різні види кажанів. Він також показав, як виглядає будинок для летючих мишей. Як і де його розміщують, діти довідалися після перегляду пізнавального відео про цих загадкових тваринок, яке створила команда Інституту еколого-релігійного студій. На відміну від сов, які можуть бути активними і в денний період, кажанчиків у парку Ужгородського замку, можна побачити тільки вночі.




    Всю свою фантазію і творчі навички діти проявили під час виготовлення сови з картону, яка може бути або листівкою для близької людини, або сувеніром на пам’ять про цікаво проведений час у музеї. Кожен охочий мав можливість погортати справжню Червону книгу України та вибрати собі значок від Інституту еколого-релігійних студій.


    Після творчої роботи, учасники отримали завдання. Вони мали знайти і порахувати всіх сов, які є в експозиції «Природа Закарпаття». Шукаючи експонати, дітки читали етикетки і знайшли найбільшу сову в Україні – пугача, красиву сипуху, сову довгохвосту, вухату та болотяну. Вони переконалися, що сови зовсім не страшні, а дуже милі й корисні для людини птахи.