Молодь – майбутнє України

Титульна сторінка журналу «Пластун. Junák. Cszerkéz» за 1927 р.

    Щорічно з 2011 року в Україні в останню неділю червня відзначають День молодіжних і дитячих громадських організацій України. У 2023 році це свято припадає на 25 червня. Воно було встановлене з метою сприяння розвитку дитячого громадського руху, на підтримку ініціативи громадських організацій.

Некролог засновнику ужгородського
пластового гуртка проф. Остапу Вахнянину,
вміщений у брошурі «200 літній Пластовий календар».
1925 р.

    Однією з найстаріших та відомих дитячих та молодіжних організації у нашому краї та Україні є «Пласт» - національна скаутська організація. ЇЇ метою є всебічне та патріотичне виховання української молоді. Пласт виховує відповідальних громадян національної та світових спільнот, провідників українського суспільства.

Анкета пластуна Миколи Стрипського. 1923 рік

    Пласт був створений у 1911 році, через кілька років після заснування скаутського руху Робертом Бейден-Пауелом у 1907 році. Офіційною датою заснування українського Пласту вважають 12 квітня 1912 року, коли пластуни гуртка «Круки» склали першу Пластову присягу. Серед засновників організації були Іван Чмола, Олександр Тисовський та Петро Франко. В основі назви «пласт» є відповідник англійського «scout» (розвідник), взятий за прикладом пластунів – козаків-розвідників.

200 літній Пластовий календар

    На Закарпатті перші пластові гуртки виникли у Берегові (1 жовтня 1921 р.; засн. проф. Андрій Дідик), Хусті (25 вересня 1922 р.; засн. д-р. Володимир Комаринський) в Ужгороді (7 лютого 1923 р.; засн. проф. Остап Вахнянин). Ужгородський відділ в цьогоріч відсвяткував ювілей – 100 річчя з дня заснування.


Титульна сторінка та 4 сторінка брошури
«200 літній Пластовий календар». 1925 р.

Титульна та остання сторінка брошури «Пласт». 1923 р.
Упорядник Остап Вахнянин. Брошура з особистим підписом
відомого історика Миколи Лелекача

    У фондосховищах та бібліотеці Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького зберігається багато брошур, журналів та інших матеріалів, які відображають історію Пласту Ужгорода та Закарпаття 1920 – 1930-их років.