Птахи Ужгородського замку: горихвістка чорна

самець горихвістки чорної

    У парку Ужгородського замку зараз дуже шумно. Із своїх затишних гніздечок    вилетіли пташенята синичок, шпаків, дроздів, горихвісток чорних та інших пернатих. Малеча ще не зовсім освоїлася в дорослому світі, тому    постійно кличе маму або тата та й апетит у них нівроку: дорослі не встигають підносити їжу. 

самка горихвістки чорної

    У внутрішньому дворику годують своїх діток горихвістки чорні. Маленькі, як горобці, пташки з цегляними хвостиками, в замковому парку з’являються в кінці березня і живуть аж до кінця жовтня. На зиму вони відлітають в тепліші країни південної й західної Європи, Азії та північної Африки. Останнім часом, якщо тепла зима, то  поодинокі особини можуть залишатися і на Закарпатті. 14 січня 2021 року ми спостерігали самця на подвір’ї замку, а в грудні того ж року – пару. 

пташеня

    Для горихвістки чорної характерний статевий диморфізм. У самця переважають  чорні тони у верхній частині тіла і на грудях. Спина темно-сіра, верх голови – попелясто-сірий. Самки мають однотонне сіре забарвлення. І у самців і у самок – рудий хвіст, що ніби загорається, коли пташка злітає. Звідси вона й отримала свою назву. Діти схожі на маму, а до кінця року у них з’являється доросле оперення. 

Ужгородський замок, 2 червня 2023 р

    Першим додому повертається самець і перевіряє територію. Коли пересвідчився, що гніздова ділянка не зайнята, сідає на найвищий камінь або інше підвищене місце (ліхтарі чи вказівники) і  своїм співом повідомляє, що територія зайнята. Пізніше до нього приєднується самка. Вона вибирає місце для гнізда і сама будує. Одного разу горихвістки чорні жили навіть у замковому колодязі, а влітку 2017 року успішно вивели пташенят над в’їзною брамою, де зазвичай великі скупчення людей. У квітні 2018 року теж пробували, але з якихось причин самка залишила будівництво гнізда. У недобудованому будиночку заселилися горобці.  

Ужгородський замок, квітень 2018 р.

    Горихвістка чорна –  досить поширений птах в нашому місті, тому зустріти її можна будь-де.  Пташенята, які зараз в парку Ужгородського замку,  ще тільки пізнають світ і зовсім не бояться людей, тому велике прохання – не турбувати їх і не брати в руки, а тільки милуватися й спостерігати.

Руслана Джахман старший науковий
співробітник сектору природи
відділу історії та краєзнавства