Всесвітній день охорони навколишнього середовища в Ужгородському замку


    Україна, як і більшість країн світу, 5 червня відзначає одну з найважливіших дат календаря – Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Cаме в цей день 1972 року в Стокгольмі (Швеція) почала роботу Конференція ООН з проблем навколишнього середовища, за результатами якої було створено ЮНЕП – Програму ООН з навколишнього середовища.



    Про екологічні проблеми, які виникли в Україні внаслідок військових дій, говорили в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького з учнями 7 В класу Ужгородської ЗОШ №8 (класовод Гавриш Н. М.). Старший науковий співробітник сектору природи Руслана Джахман наголосила учням на тому, що в такий тривожний час потрібно відповідально ставитися до навколишнього середовища нашого краю і берегти все живе навколо. Свої ботанічні та зоологічні знання діти проявили під час квесту «Живий світ замкової гори». 4 команди змагалися за титул найкращого знавця флори й фауни замкової гори. Вони мали розгадати кросворд, дати правильні відповіді вікторини, назвати правильно первоцвіти, відгадати птахів із прислів’я та впізнати яким деревам належать шишки. Під час гри дозволялися будь-які підказки, крім користування інтернетом. Діти дуже швидко проявили ініціативу: дехто встигав навіть побігти до замкового колодязя, щоб побачити, які рослини там ростуть і дати правильну відповідь на зупинці «Вікторина».



    Завдання «Первоцвіти» зацікавило й інших підлітків, які в той час завітали до Ужгородського замку. Коли всі завдання були пройдені й підбиті підсумки, наукові співробітники запропонували учням пройтися замковим парком, роздивитися більш детально дерева й кущі, які там зростають і спробувати вгадати їхні назви. Діти легко впізнали дуба звичайного, бука, граба, а липу вже відчули навіть на запах. Вона вже зацвітає і навколо неї неймовірний аромат. У парку вони також побачили модрину європейську – хвойне дерево, яке скидає хвою на зиму та кущі рідкісного тису ягідного. Про ці види у них теж було запитання.



    За допомогою біноклів вони розглядали птахів та природні краєвиди навколо замкової гори. Як користуватися біноклями, які надав у користування партнер музею Інститут еколого-релігійних студій, показав завідувач сектору природи Михайло Біланич. З оглядового бастіону учні побачили Невицький замок, андезитовий кар’єр та птахів: серпокрильців, ластівок та голубів, що літали високо в небі.



    Дітям дуже сподобалося у такому незвичному форматі святкувати останній дзвоник. Вони весело й цікаво провели час і отримали нові знання.