Розширення горизонтів: Музей збагачується новими скарбами


    Тепер наші відвідувачі матимуть змогу насолоджуватися новими додатками до нашої колекції, які розкажуть цікаві історії та розширять їхні знання про нашу культурну спадщину. Ці нові експонати прикрасять наші зали та збагатять музейний досвід кожного відвідувача, ми пишаємося змогою презентувати нашим гостям цінні нові придбання.

Малюнок "Чепура велика" (акрил, папір; 2022), автором якого є
київський художник Ігор Землянських.
Це унікальний подарунок художника для нашого музею.
Картина "Чепура велика" була представлена на виставці
«Світ птахів Ігоря Землянських», що експонувалась
у музеї з 21 квітня по 16 травня 2023 року.
Слід зазначити, що її автор є ілюстратором
орнітологічної частини Червоної
книги України: Тваринний світ.

   Євгенія Навроцька, відома дослідниця ромської культури Закарпаття, передала музею вишиванку, вишитою бісером Марією Рошташ, з села Ростока Рахівського району у 1960-их роках, та ромську сценічну спідницю 1970-их років з села Підвиноградів Берегівського району.


   Оригінальним документом є шлюбний лист на чеській мові про укладення шлюбу між Міхалом Войтехом і Алжбєтою Зоррор 27 квітня 1927 р. в м. Ужгород. Привабливим є чотиримовний буклет готельно-туристичного комплексу «Інтурист – Закарпаття», виданий на початку 1980-их років.


    Цікавим та унікальним поповненням колекції філателії нашого музею стали поштові марки, конверти та листівки часів незалежної України. Конверти та листівки, також поштовий блок присвячені одному з найбільших християнських свят – Великодню. Уваги заслуговують марки на конвертах, випущені у 2006 році у серії «Традиційні головні убори українських жінок», на яких відображено розмаїття цього елементу народного жіночого вбрання 
України у ХІХ – на початку ХХ ст.




    Також музей збагатився архівними документами Української діаспори що стосується історії Карпатської України ( 1938-1939 р.р.) та вшанування пам’ятних ювілейних дат, видатних діячів, українських громадських організацій тощо.

Серед найбільш цікавих документів:
  1. Сценарій та програма проведення святкування 50-річчя Карпатської України в м. Торонто в березні 1989 року.
  2. Лист-запрошення і програма керівників Братства Карпатських Січовиків на перший з’їзд Закарпатський українців Канади і Америки 4-6 липня 1959 року.
  3. Звернення керівництва Карпатського дослідницького центру ім. Юліана Ревал в м. Нью-Йорк США до членів центру про проведення семінару в Українському інституті Америки на тему «Життя і творчість Юліана Ревая» та збір коштів на побудову пам’ятника і видання «Збірника». 28.04.1984р.
  4. Лист-запрошення Управи Української Стрілецької Громади в Канаді м. Торонто до членів громади на святкову академію та панахиду світлої пам’яті Симона Петлюри і Євгена Коновальця. 10.04.1987р. 
  5. Поздоровчий лист від Преосвященного Єпископа Юрія – Єпископа Торонто і Східної Єпархії до Братства Карпатських Січовиків та Конгресу Українців Канади з нагоди 60-річчя Державності Карпатської України м. Торонто, 25 березня 1999 р.






    Музей збагатився на 40 нових цікавих експонатів, які після наукової обробки знайдуть гідне місце в експозиціях музею.