З історії Ужгородської духовної семінарії

 13 грудня у Закарпатському ОКМ ім. Т. Легоцького відбулася лекція присвячена 245-річниці з часу заснування першого вищого навчального закладу на Закарпатті – Ужгородської духовної семінарії, яка розміщувалася у стінах замку протягом майже 170 років.

Після прийняття рішення про перенесення канонізованої Мукачівської греко-католицької єпархії з Мукачева до Ужгорода опустілий замок був взятий до уваги першим. У 1770-их роках архітектор Йоган Гренер, розробив масштабний план перебудови замку під єпископську резиденцію та кафедральний собор. Однак необхідної суми для реалізації проекту не знайшлося і у замку вирішили розміститидуховну семінарію.

2 травня 1776 року імператриця Австрійської монархії Марія Терезія (1717 – 1780) передала Ужгородський замок у володіння новоствореної Мукачівської греко-католицької єпархії. Після цього до Ужгорода перенесли Мукачівську богословську школу, відкриту єпископом Михайлом Ольшавським (1700 – 1767), яку реорганізували в Ужгородську семінарію – «Seminarium Regio-episcopale Diocaesarum». 3 грудня 1778 року промовою професора Григорія Боровського про відмінність між богословською та світськими науками розпочався перший навчальний рік. Семінарія стала осередком духовного та освітнього виховання в нашому краї.