Науково-освітній захід до Міжнародного дня гір

 

      Міжнародний день гір відзначають щорічно 11 грудня. Гори займають близько 25% планети, на Закарпатті 80% від всієї площі області. Вони є домівкою як для людей, так і для флори й фауни. Кожен по різному відзначає це свято: хтось іде в похід, хтось відвідає інформативну лекцію чи виставку, або подивиться пізнавальний фільм про гірські екосистеми


12 листопада учні 7 класу приватної школи «MAIN POINT ACADEMY» разом зі своєю вчителькою біології Мариною Тафій відвідали захід «Птахи замкової гори», щоб дізнатися більше про пернатих, які трапляються на території Ужгородського замку. Захід організували наукові співробітники сектору природи відділу історії та краєзнавства. 

Спочатку старший науковий співробітник Руслана Джахман  розповіла про Карпати, про їхню будову та види птахів, які зустрічаються в горах.  Діти дізналися про основні гірські породи, зокрема й про те, що замкова гора має вулканічне походження і її основною породою є андезит. На слайдах учні побачили світлини птахів, яких науковці  зафіксували у замковому парку. Оскільки вже зима і пора підгодовувати крилатих, тож Руслана Василівна презентувала ще й «пташине меню»  і нагадала про те, що можна а що не можна  ставити у годівничку. Набуті знання закріпили під час виконання завдання із набору дидактичних ігор «Вивчаємо рослинний і тваринний світ граючись», яку розробив і передав музею Інститут еколого-релігійних студій. Хто зробив правильно, той отримав ще й солодкий приз, тож це було додатковим стимулом до пошуку правильних відповідей.


    На завершення заходу учні з науковими співробітниками прогулялися замковим парком і, за допомогою біноклів, спостерігали за птахами та насипали насіння соняшнику у годівничку. Синички не забарилися й одразу прилетіли на обід.