Майстер-клас із виготовлення новорічної аромобаночки

 Наукові співробітники сектору сектору природи відділу історії та краєзнавства разом із експертами Інституту еколого-релігійних студій провели для учнів 4 Б класу (класний керівник Шкробинець О. М.) Ужгородського ліцею «Інтелект» традиційний майстер-клас із виготовлення новорічної аромобаночки.


Старший науковий співробітник музею Руслана Джахман розповіла про види хвойних дерев, які зростають на вулицях Ужгорода та показала їхні плоди.  Діти щиро здивувалися, коли дізналися про те, що не всі хвойні дерева мають шишки. У тиса восени дозрівають червоні плоди, схожі на ягідки, звідси дерево й отримало свою назву тис ягідний. Всі його частини, крім плодів, отруйні, тому гілки з тису не можна ставити в  новорічну композицію. 

 До речі, тис ягідний занесений до Червоної книги України, тому його треба охороняти. Потім дітки переглянули пізнавальний мультик про ялинку і створили чудові композиції в скляних баночках, які доповнять святкову атмосферу вдома. Для своїх виробів вони використали шишки сосни звичайної, морську сіль, сухоцвіти та ароматизовану олію апельсину. 


      Під час екскурсії по замковому парку завідувач сектору природи Михайло Біланич показав школярам кущі тиса ягідного, модрину європейську, псевдотсугу Мензіса та інші хвойні дерева, які ростуть на території Ужгородського замку. Особливу увагу звернули на модрину, яка щорічно скидає восени хвою.

     На внутрішньому дворику директорка музею Ольга Шумовська привітала діток із прийдешніми святами й побажала всім миру та перемоги в Новому році, а учні поділилися враженнями від майстер-класу і заспівали колядку «Нова радість стала».

    У класі навчається багато дітей, які залишили свої домівки через війну. Такі заходи в музеї допомагають краще пізнати історію та природу Закарпаття, а також допомагають всім відволіктися від жахливих реалій, в яких зараз живуть дітки.