110-років від дня народження Федора Потушняка

     В рамках музейної педагогіки 27 лютого 2020 р. в Закарпатському краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького з метою навчально-пізнавального виховання і поширення знань з історії свого краю, була проведена тематична година присвячена 110-річчю від дня народження видатного Закарпатського науковця, педагога, історика, етнографа, фольклориста, археолога, філософа Федора Потушняка «Археолог із поетичним словом».


      Про життєвий та творчий шлях Федора Потушняка і його особистий внесок у розвиток та дослідження традиційної культури Закарпаття розповіла зав. відділу науково-освітньої роботи Марія Марич.  У своїй творчості автор через душу свого народу проникав до глубини душі людини загалом. Він любив добро і вірив у його силу, був чутливим до людей і гнівним до всякого зла. Героям своїх творів віддавав своє серце, жив їх радощами та болів їх болем.


    Про величезний внесок науковця у розвиток археологічної науки розповіла зав. сектору археології Ольга Шумовська. Ф. Потушняк провів дослідження у більш ніж 40 населених пунктах і вивчив 80 різних пам’яток (могильників, поселень). За своє коротке життя написав понад 300 наукових праць.


    У заході взяли участь учні сьомих класів УСЗОШ №2. Діти ознайомилися із книжково-ілюстративною виставкою «Літературна спадщина Ф. Потушняка», яку підготувала бібліотекар музея Наталія Сачавська, а також мали можливість побачити оригінальні експонати із фондів  ЗОКМ ім. Т. Легоцького і подивитися відео про процес виготовлення ліпної кераміки та сокир.

    Житимуть на нашій землі і інші люди, нові імена прикрашатимуть наш Карпатський край, але серед них завжди світитиме і зігріватиме душу ім’я Федора Потушняка.