Дивовижний пташиний світ водойм

     3 березня відзначається Всесвітній день дикої природи (World Wildlife Day). Саме в цей день 1973 року було прийнято Конвенцію, що регулює міжнародну торгівлю рідкісними видами флори і фауни, відому як СІТЕС. Під міжнародною охороною на сьогодні знаходиться близько 5600 видів тварин і більше 30 тисяч видів рослин. Учасниками Конвенції є 180 держав, серед яких і Україна, яка приєдналась 14 травня 1999 року.


     28 лютого до Всесвітнього дня дикої природи наукові співробітники сектору природи Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького провели природничо-екологічний освітній захід «Дивовижний пташиний світ водойм» для учнів 8-Б класу ЗОШ No 12 м. Ужгорода.


     Про історію свята розповіла старший науковий співробітник музею Бучмей О. В. Вона наголосила, що життя людини тісно пов'язане з використанням ресурсів дикої природи. Дика природа — це невід’ємна частина нашої планети. Адже неможливо уявити світ без неповторних диких тварин та неймовірних рослин, непідвладних людині. Тому це свято відзначають всі ті, кому не байдуже сьогодення і майбутнє тварин і рослин. Воно важливе для тих, хто хоче вкласти свої зусилля на збереження навколишнього світу. Саме оберігати диких тварин і рослини в природному середовищі – завдання кожного з нас. Для цього потрібно виходити в природу, вивчати і спостерігати за природною фауною і флорою, розповідати про те, що природа та її розмаїття в небезпеці через людську діяльність, і у наших силах це виправити.



     Старший науковий співробітник Джахман Р. В. розказала школярам про рослинний і тваринний світ парку, де розташоване озеро, відоме в Ужгороді під назвою «Кірпічка». Вона розповіла про лисок і курочок водяних, які живуть у заростях рогозу. Гніздяться також і крижні – качки, яких у великій кількості можна бачити і на р. Уж. На озеро часто прилітають лебеді- шипуни. Щороку в різний період сюди навідуються то пари, то цілі сім’ї – пари з ще нестатевозрілими, але вже дорослими птахами. У 2018 році вони навіть вивели тут пташенят.

Учні також прослухали вище згаданий матеріал англійською мовою, який розповіла їм Негер М. Д.


     Потім розпочалася захоплена гра. Діти розділилися на 4 команди: «Лиски», «Водяні курочки», «Крижні» та «Лебеді». Вчителі Негер М.Д. та Кирей Є.Ф. запропонували школярам скласти коротку розповідь англійською мовою про пташку своєї команди. Всі команди з цією роботою справилися відмінно. Таким чином, вони не тільки дізналися цікаві факти про Всесвітній день дикої природи, про дивовижний пташиний світ озера, але і удосконалили свої знання з англійської мови.
Олена Бучмей, ст. науковий співробітник музею.