Найстарішому гербарному зразку 170 років

    Гербарій Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького  налічує більше 1000 гербарних аркушів. Найстаріший зразок, який зберігається у фондах Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького із 1851 року. Це валеріана трикрила (Valeriana tripteris), зібрана 170 років тому Лайошом Вагнером.

    Лайош Вагнер (1815-1888)  одним із перших почав збирати гербарій у нашому краї. Він народився  у с. Богдан Марамороського комітету (зараз Рахівський р-н). Незабаром його сім’я  переїхала у с. Домбо (Дубове) Тячівського району, де проживала  до 30-х років. З осені 1824 р. навчається у римо-католицькій гімназії міста Сігет, яку завершує у 17-річному віці. В ті часи в гімназії багато уваги приділяли природничим наукам, зокрема й ботаніці. Тоді   він і зацікавився рослинами. Разом із батьком-лісником мандрував пралісами Чорногори, неодноразово бував на Говерлі. Вищі філософські класи закінчив у гімназії м. Кошіце. Завершивши навчання, повертається до Сигету (зараз Мараморош-Сігет або Сігету Мармацієй – місто в Румунії)  і з 1835 року працює спочатку комісаром по перевезенню солі у Королівському управлінні шахт та тваринництва, а пізніше ключником. У вільний від роботи час  досліджує навколишню природу і колекціонує рослини.  Як свідчать записи на етикетці, гербарний зразок валеріани трикрилої (Valeriana tripteris)  він зібрав серед кам’яних андезитових скель  «Kőhát» біля Сигету у червні 1851 року. 

Загальний вигляд скель «Kőhát». На передньому плані село Окна-Шугатаг (Румунія).

    У 1855 році Лайош Вагнер разом зі сім’єю переїжджає до Хуста, де працює контролером і касиром королівського лісового господарського управління. Він поселяється у будинку лісника, розташованого у підніжжі Хустського замку. У 1870 р. Хустське королівське господарське управління припиняє свою діяльність і його переводять до Рахівського лісового управління.  В Рахові він працює до 1880 року, до виходу на пенсію. Пізніше переселяється з родиною до Хуста, де проживає до самої смерті. 9 червня Лайош Вагнер помирає. Похований у м. Хуст.

    Для нас він залишив величезну колекцію рослин (більше 40000 гербарних аркушів). Основна частина її зберігається в Угорському Природничому музеї. У фондах Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького є 5 гербарних аркушів із рослинами, зібраними Лайошом Вагнером у середині  ХІХ ст. 

    Гербарій – це не просто засушена рослина, це схоплений момент життя. Через століття ми   можемо   побачити рослини, що зростали в певний час на  певній території. 

Руслана Джахман старший науковий співробітник сектору природи
відділу історії та краєзнавства Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького