Найвродливіша графиня Ужгородського замку

Найвродливіша графиня Ужгородського замку - Крістіна Чакі

Найвродливіша графиня Ужгородського замку - оновлений анімований "живий" портрет з оригіналу, що зберігається в Спішському музеї, Словаччина. За історичними даними, Крістіна Чакі була дуже привабливою і багатою представницею давнього угорського роду Csáky. Мала гарне виховання, була освіченою і скромною донькою державного судді, над-жупана Спішської жупи Іштвана Чакі. Вона захоплювалася мистецтвом, а саме музикою і театром. Крістіна Чакі тричі виходила заміж. Двічі овдовівши, втретє вийшла заміж за Міклоша Берчені - державного діяча, одного з лідерів антигабсбургської національно-визвольної війни угорського народу 1703 - 1711 років. Палом Кошегі, секретарем Берчені, було описано заручини і весілля Крістіни Чакі та Міклоша Берчені у історичній пісні, яка складалася з шести частин. Цей твір був опублікований у 1894 році угорським дослідником Кальманом Талі. Ось деякі цікаві цитати з опису заручин та весілля: "Як тільки Крістіна виявила бажання, Таємно обмінялися каблучками ... Берчені ж її бажав від давна". "У суботу гідно, з милостивою Крістіною Чакі, він поклявся разом бути … Під благословенням Божим … Вони сховалися під ковдрою Венери" На масницю 1695 року Чакі і Берчені відгуляли помпезне весілля. Не дивлячись на значну різницю у віці, вони протягом усього свого подружнього життя, пронесли палке кохання один до одного. Сімейна пара своїм родинним гніздом обрала Ужгородський замок. 13 років вони проживали у цій фортеці, за їх часів Ужгородський замок зажив найбільшого свого розквіту. Джерело: Bercsényi házassága: történeti ének 1695-ből. Pál Kőszeghy, M. Tud. Akadémia, 1894: https://books.google.com/books?id=Cj0vAAAAYAAJ Провідний програміст музею - В. В. Габорець, Зав. сектору археології відділу історії та краєзнавства - О. Ю. Шумовська

Posted by Uzhhorod Castle, T. Lehoczky Transcarpathian Regional Local History Museum on Sunday, June 20, 2021

    Графиня Крістіна Чакі - оновлений анімований "живий" портрет з оригіналу, що зберігається в Спішському музеї, Словаччина.

    За історичними даними, Крістіна Чакі була дуже привабливою і багатою представницею давнього угорського роду Csáky. Мала гарне виховання, була освіченою і скромною донькою державного судді, над-жупана Спішської жупи Іштвана Чакі. Вона захоплювалася мистецтвом, а саме музикою і театром.

    Крістіна Чакі тричі виходила заміж. Двічі овдовівши, втретє вийшла заміж за Міклоша Берчені - державного діяча, одного з лідерів антигабсбургської національно-визвольної війни угорського народу 1703 - 1711 років.

    Палом Кошегі, секретарем Берчені, було описано заручини і весілля Крістіни Чакі та Міклоша Берчені у історичній пісні, яка складалася з шести частин. Цей твір був опублікований у 1894 році угорським дослідником Кальманом Талі.

    Ось деякі цікаві цитати з опису заручин та весілля: 

"Як тільки Крістіна виявила бажання,
Таємно обмінялися каблучками ...
Берчені ж її бажав від давна".

"У суботу гідно, з милостивою Крістіною Чакі,
він поклявся разом бути …
Під благословенням Божим …
Вони сховалися під ковдрою Венери"

    На масницю 1695 року Чакі і Берчені відгуляли помпезне  весілля. Не дивлячись на значну різницю у віці, вони протягом усього свого подружнього життя, пронесли палке кохання один до одного. Сімейна пара своїм родинним гніздом обрала Ужгородський замок. 13 років вони проживали у цій фортеці, за їх часів Ужгородський замок зажив найбільшого свого розквіту.

    Джерело: Bercsényi házassága: történeti ének 1695-ből. Pál Kőszeghy, M. Tud. Akadémia, 1894: https://books.google.com/books?id=Cj0vAAAAYAAJ

Провідний програміст музею - В. В. Габорець,
Зав. сектору археології відділу історії
та краєзнавства - О. Ю. Шумовська.