Міжнародний день захисту дітей в Ужгородському замку

    Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей. Сім'я і дитина - це споконвічні цінності, які сповідує український народ, будуючи свою державність та розвиваючи власну культуру.


    З нагоди відзначення цього свята в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї науково-освітнім відділом було проведено культурно-пізнавальний захід, для різних вікових категорій дітей.

    Завідувач відділом Марія Марич ознайомила дітей з історією виникнення цього свята.

    Його походження бере початок з 1925 року, коли представники різних країн вперше скликали «Всесвітню конференцію з благополуччя дітей» у Женеві. За підсумками конференції було прийнято рішення відзначати у всіх країнах світу День дітей, який зміг би привернути увагу до проблем дитинства. Конвенція ООН про права дитини – це особливий документ, угода, яку було ратифіковано 191 країною світу. Держави-сторони взяли на себе обов’язок забезпечувати і поважати всі права дитини, передбачені Конвенцією, яка визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального та соціального розвитку. В Україні ця Конвенція набула чинності з 27 вересня 1991 року і є частиною національного законодавства.


    Провідний науковий співробітник Вікторія Горінецька розповіла дітям, що метою цього дня є привернення уваги суспільства до потреб та прав дитини. Світова спільнота закликає зупинити домашнє насильство над дітьми, проводить освітні заходи, про те, куди вони можуть звернутися у разі обмеження їх прав і вчить суспільство враховувати потреби дитини, адже ніхто крім дорослих невзмозі допомогти дітям. Школярі мали можливість подивитися відеопрезентацію, створену на основі дитячих казок.

    У заході взяли участь діти 3-го (А) кл. Ужгородської початкової школи «Первоцвіт» з їх класним керівником Сухарі Любов Василівною.


    Велика увага також була приділена дітям з дитячих будинків сімейного типу, переможців фотоконкурсу «Світ дитячої мрії».

    На сьогодні в Україні майже 70 тисяч дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування. Менше, ніж третина з них позбавлена шансу на усиновлення. У решти дітей немає спеціального статусу, бо юридично вони перебувають під опікою родичів.


    День дітей не просто веселе свято для самих діток, а й нагадування дорослим про необхідність захищати права дитини, щоб діти росли здоровими і щасливими, вчилися і займалися улюбленими справами, адже дитинство – найпрекрасніша мить нашого життя, це – пора сподівань та здійснення мрій. Немає більшого щастя у світі, аніж посмішка дитини. Піклування про підростаюче покоління, його майбутнє – головний обов'язок батьків, суспільства та держави. Врешті-решт, саме для цього всі ми живемо та працюємо.

    Завершився захід екскурсіями по експозиційних залах музею, яку проводили співробітники відділу.

Зав.відділу науково-освітньої роботи Марія Марич
Провідний співробітник відділу науково-освітньої роботи
Вікторія Горінецька