МУЗЕЙ ДОЛУЧИВСЯ ДО СВЯТКУВАННЯ 30-РІЧЧЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

    20 червня 2021 року в.о. директора КЗ «Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького» Закарпатської ОДА Делеган М.В. разом із завідувачами музейних відділів Русин В. І. та Джахман М. взяли участь в арт-моб-реконструкції «Повернення у минуле», яка пройшла на території замку-фортеці графів Телекі в селі Довге Довжанської ТГ Хустського району.


    Валерія Русин і Михайло Джахман підготували цікавий матеріал у супроводі з оригінальними експонатами з історії Довжанської битви 7 червня 1703 року. Саме в цей день в урочищі Шоромпів на Лемацькому полі біля села Довге відбулася важлива історична подія – перший бій національно-визвольної війни 1703−1711 років під проводом Ференца II Ракоці. Епіцентром подій став регіон верхньої течії Тиси, де невдоволених очолив відважний селянський ватажок, ветеран повстань минулих років Томаш Ессе з села Тарпа (сучасна Угорщина). Ку́руци були учасниками антигабсбурзьких повстань в Королівстві Угорщина в період з 1671 по 1711 роки. Здебільшого куруцами були етнічні угорці та рутени.


    Жвавий інтерес у глядачів викликала історична реконструкція воїна-куруца, яку доповнювали оригінальні експонати: бронзовий барельєф із зображенням Ференца ІІ Ракоці та його сподвижників, герб куруців, роботи Тетяни Романової, зброя повстанців та факсиміле Сатмарської мирної угоди 1711 року.


    Окрім представлених експонатів гості заходу мали можливість отримати безкоштовно на згадку друковану продукцію нашого музею, зокрема Наукові збірники, 16-17 і 18-19 випуски, двомовні буклети про сучасну експозицію «Закарпаття у період 8 – початку 20 ст.», календарі.


    Культурно-мистецька акція відбулася в рамках культурного марафону «Не забуваючи минуле, погляд у майбутнє», присвяченого 30-річчю Незалежності України.

                                                                                          Валерія Русин,
 завідувач відділу історії та краєзнавства