"Літня школа юного археолога" - заняття на базі ЗОКМ ім. Т. Легоцького

    Два дні поспіль на базі ЗОКМ ім. Т. Легоцького проводились заняття для учнів «Школи юного археолога». Під час проведення таких заходів учні дізнаються багато корисної інформації. Зокрема, першого дня археологом, к.і.н. Мойжесом В.В. було проведено заняття біля руїн середньовічної замкової церкви. У ході лекції розказано про історію середньовічної церкви Ужгородського замку та підведено підсумки проведених археологічних досліджень у 2018 і 2019 років.


    Наступного дня спільно археологом-краєзнавцем, методистом Закарпатського центру туризму - Дзембасом О.В. та завідувачкою сектору археології відділу історії та краєзнавства - Шумовською О.Ю. було проведено заняття та оглядову екскурсію для слухачів «Літньої школи юного археолога». В ході роботи було розказано історію фортифікації, проведено оглядову екскурсію в експозиційних і виставкових залах де представлено експонати групи «Археологія». Жвавий інтерес в учнівської молоді викликали експонати представлені на виставці «Артефакти середньовічної церкви Ужгородського замку», які передала археологічна експедиція УжНУ. Також гуртківці знайомились з експозицією «Тиводар Легоцький – історик, етнограф, археолог», мали змогу побачити цікаві артефакти, які він збирав протягом усього свого життя. Виявляли учні інтерес до експонатів представлених латенською культурою (археологічна культура кельтських племен) та експонатів бронзової доби.


    Активна участь учнівської молоді під час занять та екскурсій присвячених науці археології є запорукою кращого оволодіння знаннями, навиками та уміннями. Адміністрація ЗОКМ ім. Т. Легоцького щиро сподівається, що ця небайдужа учнівська молодь згодом візьме участь у археологічних дослідженнях Ужгородського замку.


    Музей ЗОКМ ім. Т. Легоцького — важливе освітнє середовище і має значний навчальний потенціал. З погляду історичної освіти, колекції, виставлені в музеях, забезпечують учням відчутний зв’язок з часом, місцями, подіями чи людьми в минулому та дають змогу відчути еволюцію історії людства та культурної спадщини. Тому проведення різних занять традиційно розглядають як продовження навчального процесу для різних вікових груп учнів.


    Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького є скарбницею історичної та культурної спадщини, а музейні експонати – безцінної інформації про історію та культуру краю.