22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни

    В історії України назавжди залишаться в пам’яті героїчні і трагічні сторінки Другої світової війни. 22 червня 1941 року фашистська Німеччина віроломно напала на Радянський Союз, складовою частиною якого була Українська республіка. У боротьбі з фашистським агресором український народ заплатив дорогу ціну - понад чотири мільйони кращих синів і дочок країни.

Ужгород 1944 - площа Народна (тоді площа Міклоша Горті), на задньому плані - Палац губернатора (колишній парламент, в той час - штаб-квартира Закарпатської територіальної адміністрації).

    У Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького діють два зали експозиції «Закарпаття в роки Другої світової війни (1939 – 1945)». У хронологічній послідовності, на базі оригінальних історичних експонатів та світлин фотохроніки, подані найважливіші етапи війни, участь в них наших земляків і воїнів усіх народів воюючих країн світу.

    Історія розпорядилася таким чином, що закарпатці воювали в Червоній Армії, чехословацькому армійському корпусі генерала Людвіга Свободи, записувалися добровольцями на фронт після звільнення наших земель в кінці 1944 – початку 1945 років. Наші земляки воювали в русі Опору країн Західної Європи, Балканських країн тощо.

    В експозиції музею представлені матеріали про нелегальний перехід молоді в Радянський Союз з 1939 по 1941 рік після окупації краю угорськими військами. Там вони, за підозрою у шпигунстві, були засуджені і відправлені до сталінських таборів. За даними МЗС Чехословаччини в таборах перебувало 10 тисяч закарпатців.

    У роки угорської окупації страхітливих репресій зазнало єврейське населення Закарпаття. Після двох хвиль репресій у 1941 та 1944 роках за даними надзвичайної комісії було знищено в концентраційних таборах близько 125 тис. населення.

    У жовтні 1944 року війська 4-го Українського фронту визволили Закарпаття від німецько-фашистських окупантів. Загальні втрати військ, які діяли на Закарпатті, склали 64197 бійців (13,5 тис. загиблих і 50 тис. поранених).

    На Закарпатті знаходиться 42 військові кладовища і окремі братські могили, в яких поховано 3147 воїнів. Найбільшим є Пагорб Слави в Ужгороді, де спочиває 924 бійці. В області споруджено пам’ятники на кордоні зі Словаччиною «Україна – визволителям», «Добровольцям Закарпаття - учасникам війни» на площі Кирила і Мефодія.

    Крім постійно-діючої експозиції, в бібліотеці музею була відкрита виставка на тему «Роки війни – століття пам’яті». На ній представлені наукові видання, матеріали історичної літератури, спогади свідків війни, газетні публікації, фронтові світлини.

    У ці скорботні дні імена тих, хто ціною власного життя приніс свободу, не підлягають забуттю. Вшанувати їх пам’ять, запалити свічку, помолитися і покласти живі квіти – обов’язок кожного з нас.

Орос І.І.