«БЕРЧЕНІ – ФЕСТ» В УЖГОРОДСЬКОМУ ЗАМКУ

    У неділю, 19 вересня,  на території Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького, на подвір’ї  Ужгородського замку, вже вчетверте проводився міжнародний, масштабний, колоритний "Берчені - Фест".

    Співорганізатори фестивалю - Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького та громадська організація «Про Культура Субкарпатіка» намагаються зберігати та відтворювати традиції нашого краю, не забуваючи видатних особистостей, які назавжди закарбувалися на сторінках історії.

    На один день на території Ужгородського замку  ожила епоха, коли замок належав графу Міклошу Берчені та його дружині Крістіні Чакі. Саме у той період історії фортеця та палац у ній набули чи найбільшого розквіту.

     Перед урочистим відкриттям фестивалю гості поклали вінки до погруддя графа Міклоша Берчені та Крістіни Чакі, які розташовані у внутрішньому дворику Ужгородського замку.

      Розпочався фестиваль коли на сцену вийшла пара Міклоша Берчені та Крістіни Чакі в історичних костюмах своєї епохи та закликала гостей разом святкувати. 

     Слова вітання для присутніх пролунали від голови ГО «Про Культура Субкарпатіка», президента Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос.

     На фестивалі були присутні та привітали гостей Арон Чех, провідний консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району.

     Привітав гостей фестивалю  також в. о директора ЗОКМ ім. Т. Легоцького Делеган М. В. зазначивши, що це вже вчетверте  вдалося провести такий масштабний фестиваль на території Ужгородського замку. За словами Делегана М.В., і в умовах карантинних обмежень та дефіциту коштів, музей стрімко розвивається, зберігаючи історичну спадщину та відтворюючи її в експозиціях і виставках музею, стає усе  цікавішим для зростаючої чисельності відвідувачів. 

    Важлива роль у розвитку музею належить діловим стосункам музею з представниками уряду Угорщини та угорськими культурними формуваннями. Саме завдяки цьому в музею чи  не найбільше приваблює відвідувачів сучасна експозиція, створена декілька років тому за фінансової підтримки уряду Угорщини. Делеган М. В. висловив упевненість у тому, що ділові стосунки з державно-діловими колами Угорщини, спрямовані на створення належних умов для збереження спільної історико-культурної спадщини, дадуть найближчим часом нові добрі результати.

     Тим часом на подвір’ї замку розташувались палатки, де проводили цікаві безкоштовні майстер-класи для дітей та юнацтва. Малечу вчили ліпити з глини, вишивати, малювати, плести кошики та іншим народним ремеслам Закарпаття. Гості фестивалю мали змогу покататися на конях та справжній кареті з кучером, сфотографуватися з графом і графинею, лицарями та воїнами XVII століття, кавалерами і дамами графського двору. Народна музика і танці, ярмарок та смачні страви дали можливість відпочити як дорослим, так і дітям та молоді.

    Завершальним акордом фестивалю став виступ угорcького гурту «Honeybeast» та показ театру вогню «Fire Life».