Штрихи до історії однієї шафи

(З нагоди відзначення Дня Ужгорода)


    Шафа, виготовлена ужгородським ремісничим цехом з темно-коричневого горіха у 1800 році, за часів головного судді Мігая Одріані, є родзинкою колекції меблів музею. Цей музейний предмет експонується вперше в оновленій тематичній виставці “Колекція годинників Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького XVIII – ХХ століття”.

    Шафа характеризується не тільки монументальною простотою, лаконічністю та художньою різьбою, але і своєю своєрідною історією, яку нам, музейникам, вдалося частково дослідити. Увагу місцевої влади та містян до збереження цієї старовини привернули газетярі ще у далекому 1911 році, коли журналісти газети “Унг” дізналися про її занедбаний стан (грюкання дверцятами і т.д.) в одному з приміщень поліції м. Ужгорода. Хвилювалися, що недбайливе використання впевнено приведе до появи цвілі, а потім і до поступового знищення фурнітури. З'явилися думки, що шафу давно пора розмістити десь у кабінеті міського мера, хоч би для декорації, поки не знайдеться гідного місця у міському музеї, який колись буде створено. Дійсно шафа знайшла своє відповідне місце у кабінеті мера міста Ужгород Івана Гаара, правда це вже було у 1934 році, як зазначає місцева преса того періоду. Подальша доля шафи невідома аж до 1962 року, коли вона потрапила до музею.

    Шафа складається з двох частин. У нижній є 2 прямокутні дверки, верхня частина також розділена на 2 відділи; верх піднімається в невеликій арці і увінчаний гарною різьбленою дерев'яною трояндою. У верхній частині є художньо вирізаний вузький ремінець, уздовж якого вишиковуються равликоподіні мотиви. Посередині шафи, де зустрічаються обидва одвірки дверцят, по її довжині і на межі нижньої та верхньої частин проходить подвійсна стрічка у виді спіралі. На зовнішній частині двох дверних стулок є старі надписи друкованими літерами чорного кольору угорською мовою:

Архіву міста Унгвар
виготовлено 10 липня у 1800 році
під час головування головного судді
Мігая Одріані

На двох верхніх дверках шафи є надписи зсередини. У середині верхньої лівої дверки - наступний: Мігай Одріані, головний суддя, конфірмований цього 1800 року в Унгварі і його присяжні, вірні члени: Шіпош Пал, Ботг Ондраш, Троль Мігай, Фабер Янош, Ревіцкій Матяш, Доктор Томаш, господар міста.

На внутрішньому боці верхньої правої дверної стулки такий напис: Наступними є: Беньовскі Дьєрдь, Сико Йокоб, Боцей Дьєрдь, Маршулкої Йожеф і Порошкої Мігай. Завірено завдяки зусиллям дійсного нотаріуса Ригіер Демеша.

Експонабельність шафі надали реставратори музею Крістіна Кліса і Роман Мурник.


Валерія Русин, завідувач відділу історії та краєзнавства