ЗБАГАЧЕННЯ ПРОВІДНОЇ СКАРБНИЦІ ЗАКАРПАТТЯ

    29 вересня під головуванням в. о. директора музею, голови фондово-закупівельної комісії Делегана М. В. відбулося її чергове засідання, в ході  якого  здійснено експертизу культурних цінностей, що надійшли в результаті пошукової роботи співробітників установи, а також завдяки безкорисливим громадянам, небайдужим до історії рідного краю.

    Серед нових поповнень фондів актуальним є альбом Президента Карпатської України Августина Волошина, присвячений його 60-річному ювілею (17 березня 1934 року). Вміст альбому, сформований ювіляром, складається з 465 документів, серед яких, переважно, привітання, що надходили з різних куточків світу. Тут можна побачити вітальні адреси та листівки з президентських та урядових структур Чехословацької Республіки, Ватикану, низки єпископатів, наукових й освітніх установ, громадських спілок, осередків «Просвіти».

    Новою і цікавою є грамота про визнання віце-губернатора Підкарпатської Русі Антоніна Розсипала почесним членом господарського товариства м. Іршави, вручена йому 1933 року згаданою організацією за особливі заслуги в розвитку землеробства. Важливо зазначити, що до цих пір документ зберігався у музеї необлікованим.

    Серед надходжень є також періодика 1920-1930 років, яка побачила світ в Чехословаччині, США, Франції, Угорщині. Чималий інтерес серед дослідників можуть мати суспільно-політичні газети, ілюстровані літературні та мистецтвознавчі журнали, окремі матеріали яких стосуються Підкарпатської Русі.  

    Неабиякий інтерес для поціновувачів історії матимуть монети і банкноти початку ХХ ст. країн Далекого Сходу та Російської імперії, старовинні меблі, різноманітні прикраси, фотографії, на яких закарбовано спортивне життя Закарпаття, рушники, вишиті народними умільцями Тячівщини періоду Австро-Угорської імперії тощо.  

    Небайдужих до ботаніки порадують гербарії, сформовані працівниками сектору природи музею за результатами природознавчих експедицій в різні куточки Закарпатської області.

    Незабаром частина згаданих речей поповнить експозиції музею і  відвідувачі матимуть змогу побачити додаткові барви вітчизняної історії й краєзнавства, духовної культури та природи, відчути нові нюанси духу минулих епох.