Учні та батьки благодійного фонду «Карітас» відвідали експозицію музею

    До дирекції Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького звернувся з офіційним листом благодійний фонд «Карітас» щодо можливість відвідання їхніми членами експозиції музею. Керівництво музею охоче погодилося з цим проханням фонду.

    Благодійний фонд «Карітас» Мукачівської греко-католицької єпархії – організація, яка опікується родинами учасників бойових дій на Сході України, переселенцями із Криму і тимчасово окупованих земель Донецької та Луганської областей, малозабезпечених сімей.

    І ось одного теплого осіннього дня після шкільних уроків, учні зі своїми батьками прийшли на екскурсію до музею. Для більшості із них знайомство із музеєм і старовинною Ужгородською фортецею відбулося вперше. На території замкового двору наші гості оглянули цікаві історичні експонати – скульптури Геракла, Гермеса, Турула. Далі прослухали розповідь екскурсовода про залишки руїн середньовічного замкового храму – церкви святого Юрія (XIV ст.). А пізніше, в експозиційних залах, оглянули нову виставку музею «Артефакти середньовічної церкви», створену  за результатами археологічних досліджень на території храму, які проводили студенти і науковці УжНУ спільно з працівники музею впродовж двох літніх сезонів.

    У внутрішньому дворику екскурсанти послухали цікаву розповідь про архітектуру Ужгородського замку, його володарів, спорудження й багаторазові перебудови і відкриття в ньому після Другої світової війни експозиції Закарпатського обласного музею.

    Далі оглянули експозицію «Коли гримлять гармати – музи мовчать». Тут розміщені матеріали про історію Євромайдану; революцію Гідності; Героїв Небесної Сотні; військові дії на Сході України. Глядачі побачили гірку правду про війну на їхніх землях, яку вони покинули і тимчасово приїхали за тисячу кілометрів на другий кінець країни.

    В подальших експозиціях відвідувачі музею познайомилися з багатьма важливими історичними подіями, прослухали екскурсію про життя, культуру і побут населення нашого краю в минулому. Хлопців більше цікавили зразки середньовічної зброї, обладунки лицарів, старі сільськогосподарські знаряддя, предмети середньовічних ремісників; дівчат – жіночі прикраси, предмети вбрання в минулому, шкільне обладнання тощо.

    На другому поверсі екскурсія продовжилася в приміщенні замкової каплиці. Познайомилися з історією роботи в замку Ужгородської духовної семінарії, оглянули відреставровані старі розписи, побачили найкращі експонати з історії, духовної і матеріальної культури нашого краю.

    З цікавістю роздивлялися учні та їх батьки велику і багату колекцію музичних народних інструментів. Багато з них цікавилися процесом виготовлення того чи іншого інструменту, гри на ньому тощо. Далі було включено музичне звучання кількох інструментів.

    Відвідини музею справили незабутнє враження на наших гостей. Вони познайомилися з історією Ужгорода і Закарпатської області, землі, яка надала переселенцям тимчасовий, надіємося, прихисток на час війни. Вони обіцяли прийти в музей ще, оскільки побачити всі виставки і діючі експозиції за один раз, просто неможливо.