Український прапор — грізна зброя проти ворога

    23 серпня, щороку в Україні відзначається День Державного Прапора України. В атмосфері національного піднесення, викликаного Актом проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року, 4 вересня 1991 року було прийнято історичне рішення про підняття над будинком Верховної Ради України національного синьо-жовтого прапора. А 28 січня 1992 року синьо-жовтий прапор було визнано Державним Прапором України. 19 лютого 1992 року після гострих дискусій Верховна Рада затвердила малий Герб України - тризуб. Ще раніше 16 січня 1992 року Державним Гімном України було затверджено написану в 1863 році українським композитором М. Вербицьким пісню “Ще не вмерла України і слава, і воля...”. Незалежна Українська держава відмовилася від імперських державних символів  прийняла свої, що відображали її національні й історичні традиції.

    Відповідно до статті 20 Конституції України 1996 року Державний Прапор України - стяг   із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. 24 липня 2000 року офіційно встановлено державне свято — День Прапора.

    Історичне значення Державного Прапора, як символу Держави, дуже піднялося з початком проведення АТО, ООС та повномасштабної російсько-української війни 24 лютого 2022 року. Для ворогів України Державний Прапор страшніший  від пороху, заліза і броні. А для захисників України він є символом свободи, демократії і перемоги. З ним ідуть у бій, ним накривають тіла загиблих героїв.

    Українських прапорів в діючій експозиції музею “Коли гримлять гармати, музи мовчать” багато. Вони - чи не основні експонати історичних подій. В залі кілька прапорів Євромайдану та Революції Гідності. Виставлені прапори учасників Євромайдану від міста Ужгорода та Тячівського району. На них автографи і підписи учасників революції. На прапорі обласної організації Всеукраїнського об`єднання “Свобода” сліди від вогню і кіптяви. Увагу відвідувачів привертають обгорілі і закурені українські прапори з місць жорстоких боїв Української Армії. Не можна без сліз дивитися на дитячий малюнок, знайдений в середині розбитого танку, де на пропалених малюнках символів країни запеклася кров захисників України.

    Десятки українських прапорів на історичних фотографіях подій революції та війни. З нетерпінням чекаємо, чим скоріше побачити в експозиції музею Прапор Перемоги в російсько - українській війні 2022 року.

                     Слава захисникам України! Слава Україні! Героям Слава!


Орос І.І. - завідувач відділом
історії Карпатської України,
меморіальної кімнати-музею
А. Волошина, меморіального
комплексу “ Красне поле”.