Робота фондово-закупівельної комісії

    25 серпня 2022 року в процесі роботи фондово-закупівельної комісії здійснено експертизу культурних цінностей, які надійшли в результаті пошукової роботи співробітників нашого закладу, а також завдяки безкорисливим громадянам, небайдужим до історії рідного краю.

    Серед нових надходжень предмети, пов'язані з сучасними бойовими діями на території нашої держави, надані Аварійно-рятувальним загоном спеціального призначення Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Луганській області – уламки ракети зенітно-ракетної системи С-300, головка та стартовий двигун від ракети ТРК “Точка У”, частина боєприпасів від систем “Смерч” та “Ураган”, пускова установка від переносного зенітно-ракетного комплексу “Javelin” тощо. 

    Історію творчості Президента Карпатської України Августина Волошина поповнить машинописний текст його праці “Спомини”, виданої в Ужгороді 1923 року. Цікавинкою є серветки, вишиті в 1930-х роках його сестрами Ольгою та Оленою.

    Окремими сторінками крайової історії чехословацької доби є пам'ятна дошка Ротарі клубу на честь приїзду до Ужгорода президента ЧСР Томаша Масарика, бюст віце-президента Підкарпатської Русі Антоніна Розсипала, подяка секретарю торговельного товариства м. Ужгорода Арпаду Ронаї за сприяння в організації промислової виставки на Підкарпатської Русі 1927 року, екземпляри угорськомовної незалежної газети «Вісті з Ужа», що виходила у пасажі Батя в Ужгороді у 1930-х роках.

    Надійшли твори сакрального мистецтва. Серед них - ікона «Св. Апостол Яків», написана у другій половині ХІХ ст. угорським церковним художником Яношем Мігалі, ікона «Пресвята Богородиця» ХІХ ст., релікварій ХІХ ст. із колекції Т. Легоцького.


    Фонди музею поповнились спадщиною першого директора Ужгородської картинної галереї Ласло Шандора, пов'язаною з історією художнього музею, подій у мистецькому житті міста і краю наприкінці 1940-х років.

    У футбольних вболівальників викличуть інтерес програма та квиток на першу міжнародну товариську зустріч, яка відбулася 29 квітня 1992 року в Ужгороді з командою Угорщини. 

    Небайдужих до природи рідного краю порадують гербарії, сформовані працівниками музею за результатами природознавчої експедиції в різних куточках Закарпатської області та гнізда птахів.

    Незабаром частина згаданих речей поповнить експозиції музею, і наші гості матимуть змогу побачити додаткові барви вітчизняної історії й відчути неповторний дух минувшини.