Унікальний благодійний арт-проект Ігора Іванківа “НАМОЛЕНЕ НЕБО” - вперше в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького

    19 серпня 2022 року вперше в Ужгороді, в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького, відбулася презентація унікального благодійного арт-проекту “НАМОЛЕНЕ НЕБО”. Він був започаткований головою благодійної організації “Карпатський мистецький фонд” Ігорем Іванківим разом із художниками з різних областей України. Створити цей проект організаторів надихнули роботи відомого львівського іконописця і реставратора Лева Скопа, які він створює на старих ґонтах з церкви Святого Юра в Дрогобичі.  Спочатку проект налічував 30 робіт, а на сьогоднішній день на виставці представлено вже 70 чудових картин, виконаних на дерев'яних дощечках, які раніше були фрагментами покрівлі Струківської церкви XVI століття у Ясінях, що на Закарпатті.


    Митці, роботи яких є на виставці, в різних техніках і в різній релігійній, духовній тематиці оформили дощечки з гонти, чим дали культурній пам'ятці нове життя. У своїх картинах художники намагались розповісти цілі історії.



    Презентацію цього цікавого арт-проекту урочисто відкрила в.о. директора Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького Андреа Ронай, яка наголосила, що назва виставки “НАМОЛЕНЕ НЕБО” дуже символічна. Адже саме молитва до Бога те, що рятує серця та душі християн. Багато відвідувачів знайде тут пошук духовного зцілення від нелюдяної жорстокості російських окупантів.  На запрошення організаторів в урочистому заході взяли участь єпископ Ужгородський і Закарпатський Кирил, заслужений працівник культури України, дослідник дерев'яних церков Закарпаття, мистецтвознавець Михайло Сирохман, в.о. директора департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської військової адміністрації Віктор Кравчук, художник Василь Варга, дві роботи якого представлені також на виставці, науковці, журналісти, музейні співробітники міста.

    Унікальна художня виставка на церковній гонті “НАМОЛЕНЕ НЕБО” присвячується Дню Незалежності України і триватиме до 2 вересня 2022 року.


Валерія Русин, завідувач відділу
історії та краєзнавства