Подорожі Іштвана Лаудона

    20 серпня – 160 років від народження натураліста, засновника саду екзотичних рослин  Іштвана Лаудона.  Більше про нього можна буде дізнатися, відвідавши виставку «Життєва багатогранність Іштвана Лаудона», відкриття якої буде вже завтра о 14 годині в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького, а сьогодні пропонуємо вам довідатися про подорожі великого любителя природи. Про те, що Іштван Лаудон був пристрасним мандрівником свідчать і стіни в під’їзді його будинку, на яких зображені тропічні країни.

Гербарій. Скабіоза блискуча (Scabiosa lucida) Каринтія.
25 серпня 1885 р. д-р. Лаудон

    Ще в молоді роки він об’їздив усю Австро-Угорщину. Досліджуючи його гербарій, можемо дізнатися про те, що в серпні 1885 року він був у Трієсті, Каринтії, а також відвідав півострів Істрія. До наших днів збереглися засушені рослини, привезені ним із цих регіонів.

       31 грудня 1887 року разом із графом Стáрої та Юлієм Фірцаком побував у Римі на аудієнції у папи, а пізніше він мандрував по Боснії і Герцеговині. 

Обкладинка книги «Єгипет. Навчальний посібник»

      Найбільший резонанс викликала його подорож до Єгипту, про яку дуже багато писали в пресі. У газеті «Унґ» від 3 листопада  1895 опублікована інформація про те, що в організованому для вчителів  Міністерством релігії та освіти, науковому відрядженні до Єгипету з гімназії поїде Іштван Лаудон. Відрядження розпочнеться 25 листопада, так писали в газеті, але в саму подорож учителі разом зі своїми провідниками вирушили 

5-го січня 1896 року. Назад повернулися наприкінці лютого.       

Тропічний пейзаж на стіні в будинку Іштвана Лаудона

       26 квітня 1896 року Іштван Лаудон   прочитав лекцію «Наукове відрядження в Єгипет». Зустріч зі слухачами відбулася в спортивному залі Ужгородської гімназії, а вхід на лекцію був платним  і коштував 1 крону.  Доходи від лекції планували  використати для фінансування учнів гімназії, які мали брати участь у гімнастичних змаганнях на честь святкування тисячоліття Угорщини.   Пізніще він прочитав для ужгородців ще декілька лекцій, присвячених Єгипту, на яких демонстрував і привезені ним артефакти. До речі, муміфікована кисть руки, яку науковець привіз із подорожі, зберігається у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. 

Т. Легоцького. В минулому році відвідувачі могли побачити унікальний експонат під час святкування «Ночі в музеї».

Виставка артефактів, привезених Іштваном Лаудоном із Єгипту,
у Закарпатському обласному краєзнавчому
музеї ім. Т. Легоцького. 15 травня 2021 р.

     У 1899 році в Будапешті у видавництві «Патрія» вийшов друком навчальний посібник «Єгипет» за редакцією Ласла Кереші, в якому п’ятнадцять учасників експедиції опублікували свої статті. Тут є і стаття Іштвана Лаудона, присвячена флорі Єгипту. Про розкішне видання, в якому розміщено більше сотні світлин писали як ужгородські, так і столичні газети.              

         Своїми враженнями від мандрівок Іштван Лаудон ділився із читачами газети «Унґ». У 1892 році він написав статтю, присвячену Боснії і Герцеговині,  у 1897р. аж три статті – про Єгипет, а в 1908 році – про острів Ява. Насправді на Яві він не був, а в газеті надрукував  один із листів, які присилав йому молодий угорець Оскар Канітцер. Він довгий час служив у голландській армії й своїм твором, розміщеним у літературній колонці однієї з угорських газет, про  досвід перебування на острові Ява дуже зацікавив Іштвана Лаудона. З 1905 року Іштван Лаудон переписувався з ним, а в 1911 році запрошував до Ужгорода на збір винограду.

Іштван Лаудон (20.08.1862 - 23.07.1924)

         Працюючи в гімназії, він  проводив також екскурсії рідним краєм і своїм учням,  розповідав їм про рослини, яких вони бачили  на своєму шляху і прививав любов до природи.

         До останніх днів життя подорожував Іштван Лаудон і, на жаль, помер, повертаючись із чергової мандрівки.


Руслана Джахман, старший науковий співробітник
сектору природи відділу історії та краєзнавства