Музейна ікона "Успіння Пресвятої Богородиці" ХІХст.

Ікона «Успіння Пресвятої Богородиці». ХІХ ст.
Дерево, фарба. Розмір 42 х 31.5 см Ікону передано
Закарпатському краєзнавчому музею
Чопською митницею у 1983 р.

    Щороку 28 серпня християни східного обряду відзначають Успіння Пресвятої Богородиці. У народі свято називають Перша Пречиста. Християни західного обряду відзначають це свято 15 серпня (за григоріанським календарем). Того ж дня римо-католики святкують Внебовзяття Пресвятої Діви Марії.

    Успіння Пресвятої Богородиці – день закінчення земного життя Пресвятої Діви Марії, матері Ісуса Христа. За християнською традицією називають не смертю а успінням, оскільки вона не померла, а мирно заснула і перейшла в Царство Небесне. За переказами цього дня апостоли зібралися в Єрусалимі для прощання і поховання Богородиці. І в цей момент до них зійшов Христос з ангелами. Пресвята Діва Марія звернулася до Господа з молитвою і з радістю передала свою душу в його руки. Саме ця подія зображується на іконах Успіння Пресвятої Богородиці. 

    На представленій іконі з музейної колекції сюжет схожий. Зображено ложе, на якому лежить Богородиця з похиленою на бік головою. Навколо десять святих, перший зліва апостол Петро. У центрі стоїть Ісус Христос і тримає у руках немовля, яке уособлює душу Пресвятої Діви Марії. В іконі домінують червоний, зелений та синій кольори. 

    Успіння Пресвятої Богородиці – це світле і радісне свято, коли віруючі святкують перемогу вічного життя над смертю. У всіх храмах відбуваються урочисті богослужіння. Це останнє, дванадцяте дванадесяте свято календарного церковного року. А перше дванадесяте свято нового церковного року – Різдво Пресвятої Богородиці, християни східного обряду відзначають 21 вересня.

Михайло Джахман, Лариса Ганусинець –
співробітники відділу експозиційної та
науково-методичної роботи