До 145 річчя від дня народження мера Ужгорода, губернатора Підкарпатської Русі Костянтина Грабаря


    Цьогоріч виповнюється 145 років з дня народження священника, політичного діяча, директора Підкарпатського Банку, мера та губернатора Підкарпатської Русі Костянтина Грабаря. Народився він 15 серпня 1877 р. в сім'ї дубрівського священника Леонтина Грабаря та доньки каноніка, настоятеля Ужгородського кафедрального собору Івана Мондока – Гелени. До шкільного віку проживав у с. Дубрівка Ужгородського району. У шестирічному віці його віддають до початкової школи в Ужгороді, яка розташовувалася на території Ужгородського замку. Продовжив навчання в Ужгородській гімназії та богословській семінарії в угорському місті Естергом. У 1901 р. одружився з донькою великолучківського священника Єлизаветою Бачинською. З 1901 р. був священником у с. Великі Лучки (Мукачівський район), а з 1908 р. – у с. Дубрівка замість свого батька.


    У 1918 р. був обраний делегатом сойму Руської Крайни. В цей час познайомився з Августином Волошином, Августином Штефаном та іншими представниками духовенства та інтелігенції, які, як і він, підтримували прагнення до автономії нашого краю. У 1920 р. був одним із засновників Підкарпатського Банку, а з 1921 р. переїжджає до Ужгорода і стає директором цієї фінансової установи. У 1921 та 1923 рр. обирався міським депутатом, а у 1927 р. був обраний мером міста, у 1933 р. повторно обійняв цю посаду. Протягом двох каденцій Костянтин Грабар встиг зробити надзвичайно багато для розбудови нашого міста: будівництво нового району – Галагова, прокладено водопровід та каналізацію, відкрито аеропорт та ряд інших важливих об'єктів.


    15 січня 1935 р. президент ЧСР Томаш Масарик призначив Грабаря губернатором Підкарпатської Русі. Попри сподівання, які на нього покладали, Костянтину Грабарю не вдалося добитися виконання чехословацьким урядом своїх зобов'язань з надання краю автономних прав. Восени 1938 р., вже після підписання Мюнхенської угоди новий прем'єр-міністр Чехословаччини Ян Сіросі звільняє Костянтина Грабаря. 21 грудня, того ж року надломлений морально та фізично, він помирає.


    У фондосховищах Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького зберігається багато музейних предметів, які належали Костянтину Грабарю або мають до нього відношення. Більша частина цих експонатів постійно виставлені у експозиції «Закарпаття між двома світовими війнами». Зокрема крісло та лавка з коренів дерев власноруч виготовлені Грабарем та його батьком, його світлини, книга Ї. Зодера «Родовід та біографія Костянтина Грабаря, губернатора Підкарпатської Русі» та ін. До 145-річчя з дня народження експозицію доповнили нові цікаві оригінальні експонати, пов'язані з життям та діяльністю Грабаря: оголошення про проведення установчих зборів акціонерного товариства «Підкарпатський Банк», де вказано прізвище Грабаря, пам'ятна дошка в честь приїзду президента ЧСР Томаша Масарика встановлена «Rotari club», членом якого він був, оригінальні світлини 1930-их рр. та ін.


    З нагоди 145-річчя від дня народження Костянтина Грабаря експозицію «Закарпаття між двома світовими війнами» доповнено новими експонатами та проведено екскурс «Життя та діяльність Костянтина Грабаря».



    Запрошуємо Всіх бажаючих з ознайомитися з новими експонатами.


Михайло Джахман – завідувач відділу експозиційної
та науково-методичної роботи.