Цікавий експонат: рись

 11 червня відзначають Міжнародний день рисі.Основною метою свята є популяризація знань та інформації про цю загадкову тварину. Вона веде таємничий спосіб життя, уникає зустрічі з людиною,тому ми справді мало що знаємо про неї.

Рись належить до родини котячих, але набагато більша за звичних для нас домашніх котиків. Забарвлення тіла в неї здебільшого руде з темними плямками. У нашій природі вона трапляється в Карпатах та на Поліссі. Загалом в Україні близько півтисячі особин, а в минулому рись була досить поширеною у європейських лісах. Для нормального життя їй потрібна велика територія площею від 120 до 1800 квадратних кілометрів для самців і 80-500 кілометрів квадратних для самок.
Сімдесят років тому в парку Ужгородського замку теж мешкала рись. Про неї нам розповідала колись дочка краєзнавця Петра Сови Світлана Совіна. Під час однієї зустрічі в музеї вона згадувала про те, яклюбила приходити до батька на роботу, щоб погратися з Муркою. Так звали маленьке рисенятко,яке потрапило до музею у липні 1953 року. У акті надходжень експонатів до музею вказано, що рись мала шість тижнів, була спіймана в Кобилецькій Поляні (Рахівський р-н), а Петро Сова в оповіданні «Мурка», пише, що її привіз лісник із Ясіня (Рахівський р-н). У цьому ж оповіданні краєзнавець згадує, що Мурка любила гратися в хованки: причаїться за кущем і зненацька вистрибує із засідки. Можна лише уявити собі реакцію відвідувачів: комусь могла сподобатися така гра, а дехто міг і дар мови втратити з переляку.
Рись дуже швидко росла і згадувала про свої природні інстинкти хижака, тож у працівників музею, які жили на території замку, поступово почала зникати домашня птиця, та й для туристів дика кішка ставала небезпечною. Хоч вона й не нападає на людей, але це все-таки дика тварина, а не домашня кицька. Мурку хотіли прилаштувати в цирк, який тоді гастролював у місті, але вона втекла і більше до замкового парку не поверталася. Натомість зараз у музеї можна побачити таксидермічну скульптуру рисі, яка розташувалася у третій залі експозиції «Природа Закарпаття».
Для привернення уваги до цієї рідкісної тварини, Національний банк України у 2023 році випустив монету номіналом у 5 гривень. У Моршині Львівської області їй присвятили скульптуру «Відображення», так як вона стала переможницею конкурсу, який проводився у рамках проекту «Разом за природу» (https://www.facebook.com/zapryrodu/) і за підсумками глядацького голосування стала символом Карпат. Побачити рись звичайну можете й ви, якщо відвідаєте експозицію «Природа Закарпаття» в Закарпатському ОКМ ім. Т. Легоцького.
Руслана Джахман,
старший науковий співробітник сектору природи