Вивчаємо й досліджуємо природу Закарпаття в експозиції «Природа Закарпаття»

 Темою Дня музею цьогоріч було «Музеї: освіта та дослідження». Наукові співробітники сектору природи продовжують працювати в цьому напрямку і залучають до відвідування музею школярів. У експозиції «Природа Закарпаття» можна довідатися багато цікавих фактів про флору й фауну, самостійно досліджувати експонати, гратися в екологічні ігри, тощо. В цьому переконалися й учні Ужгородського ліцею "Теобенд", які навчаються в класі "Сарепта".

5 червня, у Всесвітній день охорони навколишнього середовища, вони разом зі своєю вчителькою пані Анастасією Травовою, науковими співробітниками Русланою Джахман та Михайло Біланичем досліджували природу в замковому парку та в природничій експозиції, а також говорили про те, як кожен із нас впливає на навколишнє середовище.
У парку школярі побачили найбільш поширені лісоутворюючі породи дерев: дуб, бук, ясінь звичайний, липа серцелиста і порівняли вигляд двадцятирічного і трирічного дуба. Під час екскурсії заглянули в дупло старої липи і довідалися про значення старих дерев для природи. У колодязі теж вирує життя: там ростуть мохи, папороті, лишайники, а деколи гніздяться горихвістки чорні.
У експозиції "Природа Закарпаття" учні слухали розповідь наукових, а потім виконували певні завдання: складали карту Закарпаття, грали в гру «Життя на дереві», міряли розмах рук і порівнювали із розмахом крил беркута.
Найбільше учням сподобалося самостійно досліджувати експонати. Вони поділилися на п’ять пар. Кожна пара отримала питання, на які шукали відповіді у експозиційних залах. Для цього їм потрібно було шукати експонати, читати етикетки та логічно думати. Всі справилися із завданням і отримали солодкі подаруночки від Інституту еколого-релігійних студій.
Руслана Джахман
старший науковий співробітник сектору природи