Нове поповнення експозицій музею

     Експозиція “Художнє та побутове литво на Закарпатті у 19 – на початку ХХ ст.”, відкрита для огляду у травні ц.р., доповнена новими експонатами з фондів музею. Це дві чавунні грубки циліндричної форми та боковина від лавиці. Одна з грубок, яка вилита на залізоливарному заводі в с. Кобилецька Поляна у кінці ХІХ ст., прикрашена рослинним та геометричним орнаментом. Інша представляє собою цікавий екземпляр із квадратним низом з обрізаними кутами і прикрашена рельєфним орнаментом, з двома дверцятами та ящиком для попелу. Вилита на Фрідєшівському  залізоливарному заводі на початку ХХ ст.  На цьому ж заводі виготовлена і боковина від лавиці, скорше на початку ХХ ст., як елемент прикраси паркової чи садової архітектури.


      Численні відвідувачі музею можуть насолодитися і ще двома мистецькими творами, які є взірцями ковальської справи у краї. Монументальний греко-католицький хрест тепер прикрашає одну з ніш замкової галереї на 2-му поверсі музею. Викована на наверші хреста дата 1792 р. свідчить про час виконання виробу.


      Трисвічник напольний металічний, викований у кінці XVIII ст., виставлений для показу у каплиці замку, в експозиції “Історія духовної культури Закарпаття в XVII – на початку ХХ ст.”   
      Дані експонати представлені для огляду в музеї вперше. Завдяки кропіткій реставраційній роботі художника-реставратора Романа Мурника ці артефакти набули гарного експозиційного вигляду.

Валерія Русин,
завідувач відділу історії та краєзнавства музею