Стартував проект « Мандрівка Замками Закарпаття»

Урочисте відкриття фестивалю

    1 серпня 2021 року Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького розпочав реалізацію проекту «Мандрівка Замками Закарпаття»  в рамках святкової програми Всеукраїнського культурного марафону «Не забуваючи минуле, погляд у майбутнє». Урочистості присвячені 30-річчю незалежності України. З цієї нагоди  зібралися працівники музею, представники влади, поціновувачі історичної спадщини, багаточисельні відвідувачі музею.

    О 16.00 год. відбулася урочиста частина, де працівників музею та гостей замку привітали в. о. директора музею М. В. Делеган і директор департаменту культури, національностей та релігій Є. В. Тищук.

Відкриття оновленої виставки «Колекція годинників XVIII- XXст. із фондів музею»

    Далі відбулося відкриття виставки «Колекція годинників  із фондів ЗОКМ ім. Т. Легоцького 18-20ст.», а також відкриття оновлених експозицій «Закарпаття між двома світовими війнами» та «Карпатська Україна». В цих оновлених експозиціях в. о. директора музею М. В. Делеган подав докладну  та змістовну розповідь щодо фондової колекції годинників музею, а також подарував можливість гостям музею ознайомитися і почути важливі історичні моменти історії нашого краю, подані в унікальних експонатах, щодо міжвоєнного періоду Закарпаття та про події Карпатської України.  Присутні на відкритті експозицій відвідувачі  були вражені надзвичайно цінною музейною колекцією експонатів, а також професійно поданою тематичною екскурсією, що презентував  їм в. о. директора музею М. В. Делеган.

Відкриття оновлених експозицій «Закарпаття між двома світовими війнами»
та «Карпатська Україна»
Презентація фотографічно-краєзнавчого проекту «Закарпаття. Моя мала Батьківщина»

    Згодом відбулася презентація фотографічно-краєзнавчого проекту «Закарпаття. Моя мала Батьківщина», а також Театралізований шоу-показ «Графиня» в колаборації Закарпатської школи моделей «A’STAR» та українського бренду MaryLu. Демонстрація оригінальних і вишуканих жіночих костюмів і аксесуарів, які дійсно вражають яскравістю форм та філософською глибиною підтексту модних образів вразила та зачарувала глядачів і гостей свята.


    Із захопленням відвідувачі і гості музею ознайомилися з відеопоказом лицарських боїв, що демонструвалися у фойє біля зображення древнього лицаря на стіні замку. Автор проекту і виконавець – невтомний ентузіаст, програміст музею В. В. Габорець.

Театралізований шоу-показ «Графиня» в колаборації Закарпатської школи
моделей «A’STAR » та українського бренду MaryLu

    О 18.00  для відвідувачів та гостей музею  у внутрішньому дворику Ужгородського замку була представлена вистава Мукачівського драматичного театру "Балада про дівчинку Агнешку та двох лицарів-суперників" за п'єсою Світлани Новицької у постановці Тетяни Курти.  Ця чудова сімейна балада не залишила байдужим жодного  глядача.

    О 19.00 гості свята мали реальну можливість перенестися у часі та зануритися у таємничий світ середньовіччя, та побачити захоплюючі бої лицарів, приміряти на себе могутні лицарські обладунки, відчути міць справжньої зброї і познайомитися зі особливостями життя лицарів.

«Балада про дівчину Агнешку та двох лицарів суперників» С. Новицька
( Мукачівський драматичний театр )

    Після демонстрації лицарських боїв гостей свята запросили на концертну програму до внутрішнього дворику замку, адже мовою танцю можна говорити про різне. Вражав цікавими хореографічними постановками танцювальний ансамбль центру творчого розвитку дітей та дорослих « Зіраті – Зефірчик».

    Свято продовжувалося. На сцену виходили учасники хореографічного колективу Дім історичного танцю «Тартан».

Центр творчого розвитку дітей та дорослих «Зіраті Зефірчик» (кер. Т. Ардельянова)

    Вистава Мукачівського драматичного театру «Князь Корятович» за твором Олександра Гавроша у постановці Євгена Тищука  розпочалася о 21.00, де на глядачів чекав цікавий сюжет та професійна акторська гра. Святкова програма завершилася уночі і гості свята з чудовими враженнями та емоціями поверталися по домівках.

Вистава «Князь Корятович» О. Гаврош ( Мукачівський драматичний театр )

    До 18.00 год. гості мали змогу також оглянути  постійно діючі експозиції та виставки музею, у тому числі й з нещодавно відкритою виставкою, присвяченою  історику Ужгорода К. Мейсарошу.

    На території замку протягом святкової програми відвідувачі брали участь у цікавих та пізнавальних, креативних майстер-класах з виготовлення патріотичної брошки, квітки незалежності, створення малюнків на шкірі обличчя. Допомагали їм у цьому заслужені майстрині народної творчості Закарпаття.

    Організацією свята займався в.о. директора музею М. В. Делеган та відділ науково-освітньої роботи. Активну участь у підготовці заходу взяла зав.відділу історії та краєзнавства п. Валерія Русин разом із працівниками відділу, зав.відділу науково-методичної та експозиційної роботи п. Михайло Джахман, зав.відділу історії Карпатської України Іван Орос та спеціалісти сектору реставрації.

    Святкову програму побачили близько 7 тис. відвідувачів.