Проект “Післясьогодні” (AfterToday) Єгора Зігури - вперше в Ужгородському замку

    17 травня 2022 року у рамках відзначення Міжнародного дня музеїв у внутрішньому дворику Ужгородського замку відкрито виставку скульптур сучасного українського скульптора Єгора Зігури, автора інсталяцій та арт-об'єктів, робіт у публічному просторі. Він є активним учасником багатьох виставок та мистецьких акцій, наприклад, у Мистецькому Арсеналі, Київ, або в Melia White House, Лондон, або Bondi Beach, Сідней, Австралія. Автор працює як з класичними, так і з новими матеріалами, серед яких: бронза, метал, поліефір.

Виставка скульптур Єгора Зігури просто неба діє в Ужгородському замку

«Післясьогодні» – проект українського художника Єгора Зігури, що складається із циклу Колосів презентували у Закарпатському краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького. Скульптури, які розмістили просто неба у внутрішньому дворику Ужгородського замку, представив рідний брат Єгора, теж скульптор, Микита Зігура, оскільки автор робіт нині знаходиться у Швейцарії на благодійному аукціоні. Брати-скульптори живуть та працюють у Києві, часто організовують спільні виставки та проекти в межах авторської мануфактури zigura.art. З початком бойових дій художникам довелося тікати від війни зі столиці та рятувати свої твори. Прихистком для них став Ужгород. Скульптори переконані, що мистецтво не має лишатися осторонь війни. Своєрідним прототипом до робіт скульптора Єгора Зігури стало відтворення сюжету греко-римської міфології художником Франсіско Гойя. «El Colоso» (1812) – це алегорія протистояння, трагедії народу. Відкриття виставки, яка триватиме щонайменше три місяці, приурочили до Міжнародного дня музеїв. Підписуйтесь на наш телеграм-канал: https://t.me/Tv21Ungvar

Posted by Tv21 Унгвар on Wednesday, May 18, 2022

    Проект AfterToday, започаткований автором у 2010 р., є своєрідною авторською сповіддю. Він складається з циклу Колосів, кожен з яких передає той чи інший стан суспільства разом із внутрішніми переживаннями митця. Підгрунтям проекту слугують взірцеві надбання античності, які відповідають постмодерністському баченню автора. Своєрідним прототипом до робіт скульптора стало відтворення сюжету греко-римської міфології великим іспанцем Франсіско Гойя “El Coloso”. Героїчна позиція гіганта символізує заклик до дії. Колоси Зігури унаочнюють деформацію цінностей. Дезорієнтованість породжує проблеми та конфлікти, які ведуть до занепаду.  Минуле та сьогодення сплелися в одне ціле. Експозицію доповнено знімкою з документально-іміджевого проекту ArtistFromWithinWorkshop фотографа Олени Сапонової.

    Виставку відкрила в.о. директора музею Ольга Шумовська, наголосивши на значимості такої цікавої події в музеї. Учасників зібрання привітав заст. директора з наукової роботи Михайло Делеган. На відкриття завітали й відомі закарпатські скульптори Богдан Корж, Василь Олашин, Михайло Белень, котрі поділилися своїми враженнями від скульптур Єгора Зігури, молоді скульптори і художники, музейні співробітники, представники масмедіа краю.

    Мистецтво не залишається осторонь війни – партнером проекту виступає волонтерська група Фронт-Арт, створена за ініціативи українських художників та колекціонерів.


Нікіта Зігура, куратор виставки
Валерія Русин, завідувач відділу
історії та краєзнавства музею