Музейна ікона. Ікона «Святий Юрій Переможець» ХІХ ст.

Ікона «Святий Юрій (Георгій) Переможець». ХІХ ст.
Дерево, фарба, золочення. Розмір 35 х 30 см

Ікону передано Закарпатському краєзнавчому музею Чопською митницею у 1980 р.

   6 травня християни східного обряду згадують святого Юрія Переможця, а вірники західного обряду – 23 квітня. Святий Юрій (Георгій), Юрій Переможець або Юрій Змієборець вважається покровителем воїнів, лицарства і, зокрема, хрестоносців. Про його життя дуже мало достовірних даних. Відомо, що він був римським воїном із Каппадокії часів імператора Діоклітіана, який мужньо прийняв муки та смерть через те, що відмовився зректися своєї віри в Ісуса Христа. Святого Юрія впродовж довгого часу піддавали тортурам, але воїн залишався непохитним у своїй вірі і був страчений 23 квітня 303 року.

   У пантеоні святих воїнів святий Юрій посів провідне місце, символізуючи втілення військової доблесті, мужності та відваги. В іконописі зображується переважно у вигляді воїна-вершника, що вбиває змія списом. Найдавніше зображення святого Юрія як вершника, що перемагає змія, знаходиться на стіні церкви у Каппадокії і датоване ІХ ст.

   Це свято історично тісно пов'язане з Ужгородським замком, на території якого знаходилася найдавніша церква міста Ужгорода. Перші згадки про храм святого Юрія (Георгія) відносяться до ХІІІ ст. 24 квітня 1646 р саме у її стінах була укладена Ужгородська унія. Тоді 63 православні священники у присутності католицького єпископа Дєрдя Якушича проголосили акт унії, чим започаткували історію греко-католицизму в нашому краї. У 1728 р. церкву спопелила страшна пожежа, після якої її вже не відновлювали. Натомість у 1760-их роках. у центральній частині міста було зведено новий римо-католицький храм Святого Юрія (Георгія).

   До святого Юрія звертаються у молитвах із проханням про душевне й тілесне здоров'я, про родючість землі, а найголовніше про допомогу і заступництво у боротьбі з ворогами рідної землі.


Михайло Джахман, Лариса Ганусинець – співробітники
відділу експозиційної та науково-методичної роботи