СТАРТ ВІДЗНАЧЕННЯ МІЖНАРОДНОГО ДНЯ МУЗЕЇВ

    16 травня 2022 р. Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького розпочав відзначення Міжнародного дня музеїв. Цьогорічна програма триватиме три дні. У надзвичайно складних умовах воєнного стану музейні співробітники зуміли зорганізувати цікаве та пізнавальне дозвілля для гостей Ужгородського замку. 

    Об одинадцятій годині відбулося відкриття виставки «Готичні архітектурні елементи замкової церкви святого Юрія». З вітальним словом до присутніх звернувся заступник директора музею з наукової роботи Михайло Делеган. У своєму виступі він наголосив на важливості роботи науковців, що у цей складний час за відсутності фінансування продовжують радувати відвідувачів музею новими виставками. Одночасно було наголошено на варварському нищенні російськими військами культурної спадщини українського народу. Уже офіційно зафіксовано більше 300 епізодів злочинів проти культурної спадщини України. 110 об᾽єктів культурної спадщини зруйновано. Пошкоджено або зруйновано 26 будівель та комплексів музеїв і заповідників. Промовець нагадав, що руйнування об᾽єктів культурної спадщини – це злочин, визначений Гаагзькою конвенцією 1954 року. Тому сьогодні особливо актуально звучить завдання музейних працівників надійно зберігати і примножувати культурну спадщину українського народу.  

    Також заступник директора музею ознайомив учасників зібрання з програмою відзначення Міжнародного дня музеїв у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького, привітав колектив музею з професійним святом та побажав подальших творчих і наукових успіхів.  

    Завідувачка відділу історії та краєзнавства Валерія Русин розповіла присутнім про ідею цьогорічного гасла організації Міжнародного об’єднання музеїв та професійних музейних працівників (ІСОМ) – «Сила музеїв», що набуло особливого значення для всіх музейників України під час російського варварського вторгнення, націленого на знищення всього українського і насамперед української культури.

    З програмою святкових заходів можна ознайомитися на сайті музею. Традиційно 18 травня вхід для відвідувачів буде безкоштовним.