Квест «Перелітні птахи»

    Міграція, або переліт птахів — щорічне переміщення птахів на відносно великі відстані, пов’язане із сезонною зміною екологічних, кормових умов чи  особливостями розмноження з території гніздування до території зимівлі і назад. Під час мандрівок пернаті перетинають моря, океани, гори та пустелі.

    Кожного року в другу суботу і неділю травня відзначають Всесвітній день   мігруючих птахів. Напередодні свята, 12 травня наукові співробітники Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького організували для дітей навчальний квест «Перелітні птахи». Охочих взяти участь було дуже багато, тому науковці провели два заходи: для малечі 4-7 років, та учнів віком 8-12 років. В ігровій формі дітки вивчали види птахів: спочатку поділилися на 5 команд, а потім виконували різні завдання на зупинках. У кабінеті сектору природи допомагали пташкам знайти свій будиночок і таким чином дізналися про різноманіття гнізд та матеріали, які використовують птахи. Найбільше здивування викликала «рукавичка» ремеза. На подвір’ї  по фото з’ясували що птахи, які літають над річкою Уж біля пішохідного мосту і всі їх називають чайками, насправді мартини, а чайки в Україні зовсім не так виглядають. У бібліотеці згадували прислів’я про пернатих, у парку впізнавали птахів за описом і вирішували, які з них перелітні, а які осілі. У внутрішньому дворику діти давали відповідь на питання одним словом «правда» або «неправда». Орієнтуватися на території Ужгородського замку і швидше виконати завдання їм допомагали карти.

    Отримані знання учні застосували на практиці, спостерігаючи за птахами замкового парку. Тут живуть чорні дрозди, синички, горихвістки чорні та серпокрильці, які останніми прилітають із теплих країв. Цьогоріч вони повернулися 11 травня.

    У квестах взяли участь і дітки 6 В класу Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ст. №8 (класний керівник Гаврош Наталія) і діти внутрішньо-переміщених осіб. Вони швидко познайомилися і разом виконували завдання, а потім обмінювалися враженнями. Такі спілкування у сучасних реаліях  є дуже важливими й необхідними для дітей.