НОВІ ВИСТАВКИ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ МУЗЕЇВ ВІДКРИЛИСЯ В УЖГОРОДСЬКОМУ ЗАМКУ

    18 травня 2022 року для відвідувачів Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького було презентовано дві виставки, що зображають сучасність і минуле. 

    Виставку «Життя проти війни» про трагічні події, які відбуваються в нашій країні у 2022 р., відкрила Марія Марич. Авторка розповіла, що на виставці зібрано артефакти російської агресії в Україні, трофеї 128-ї бригади, які передав музею майор ЗСУ, учасник російсько-української війни Вадим Ворона. Були представлені військові каски, розмальовані художниками, які передала мистецтвознавець Оксана Гаврош. На виставці розміщені фото, як в Ужгороді люди гуртуються для допомоги вимушеним переселенцям, надають медичну та психологічну підтримку, забезпечують безкоштовним харчуванням та місцем проживання. 

    Активно долучалися до підтримки вимушених переселенців і працівники музею. Є фото, як музейні працівники проводять безкоштовні майстер-класи та квести, знайомлять дітей та дорослих, вимушених переселенців, з історією нашого краю. 

    На жаль у цій страшній війні, з 24 лютого по 24 квітня загинуло вже більше 40 героїв Закарпаття. Створений стенд із фотографіями загиблих воїнів. 

    На території музею проходили різноманітні майстер-класи, які забезпечив Закарпатський обласний палац дитячої та юнацької творчості «Падіюн». Також діти мали можливість малювати картини з художницею Наттелою Овсієнко.

    Виставку «Поліхромне художнє різьблення XVIII-ХІХ ст. з фондів музею» відкрила Валерія Русин. Авторка підкреслила, що представлені предмети експонуються вперше і дійсно є цінними зразками сакрального мистецтва нашого краю цього періоду. Художнє декоративне різьблення 19 ст. надавало речам церковного вжитку естетичної довершеності і виносило їх за межі побутовості й буденності. Завідувачка відділу історії та краєзнавства окремо виділила найцінніші експонати, що стали серцем камерної виставки, зокрема «Маскарон» XVIII ст. зі старої римо-католицької церкви св. Мартина у м. Мукачево, скульптурну композицію з елементами рококо «Христос, що сумує», XVIII ст., витвір відомого закарпатського живописця Михайла Манковича – ікону «Тайна вечеря», виконану у 1869 р. для іконостасу греко-католицької церкви с. Колочава Міжгірського району. Наголосила на тому, що побудові виставки передувала кропітка науково-дослідна і реставраційна робота наукових співробітників відділу і реставраторів.