Ійяс Дюло (01.04.1874 – 13.02.1943) – яскравий представник першого покоління закарпатської школи живопису


    13 лютого 2023 року виповнилося 80 років з дня смерті видатного ужгородця Дюли (Юлія) Ійяса. 

Ійяс Дюло (01.04.1874 – 13.02.1943)

    З цієї нагоди співробітники відділу історії та краєзнавства Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького створили камерну виставку з оригінальних експонатів, які виставляються для огляду вперше. Тут представлено 4 художні твори автора у супроводі архівних матеріалів, які дають можливість розкрити цікаві деталі з творчого життя художника. На цю подію надихнуло дослідження відомої ужгородської журналістки, дослідниці історії рідного міста Тетяни Літераті, котра у минулому році опублікувала розвідку про життя Дюло Ійяса (https://prozahid.com/vtrachenyj-uzhhorod-khudozhnyk-diula-ijias-iatsyk/). 


    Дюло Ійяс, корінний ужгородець, народився 1 квітня 1874 року у сімї ремісника Ондраша Яцика. Змалку цікавився історією, минулим краю, особливо мистецтвом. Як відмічають мистецтвознавці у 1940-их роках, своїм кумиром вважав Мігая Мункачі, з яким особисто хотів зустрітися. Шлях у мистецтві починав як аутодидакт. У 19-річному віці нібито сам Шімон Холлоші, учнем якого Ійяс був у Нодь Бані, вивіз молодого юнака на навчання до Мюнхена. На початку ХХ століття він виїхав до США,  де зумів закінчити курси з прикладного мистецтва в Коледжі Купер Юніон у Нью-Йорку, пізніше влаштуватися ілюстратором у The New York Times та інших журналах. Згодом свою художню майстерність вдосконалював і у Парижі. Повернувшись до рідного міста, у 1913/14 році  працював на посаді вчителя малюнку і каліграфії в ужгородській греко-католицькій препарандії, де мав 18 годин. З початком Першої світової війни у серпні 1914 р. був мобілізований до армії і став військовим кореспондентом. У його художньому доробку залишилися роботи про події на Ужоцькому перевалі у 1915-1916 році. Тогочасна преса постійно інформувала про персональні виставки Дюло Ійяса в Ужгороді, Ніредьгазі протягом 1911-1913 років, де автор виставляв понад 100 робіт. 

    Між двома світовими війнами як член мукачівського клубу митців (1921 р.) Ійяс представляв свої твори на групових виставках у Мукачеві, Берегові та Ужгороді. Пізніше став членом Товариства художників Підкарпатської Русі (1931 р.) під керуванням Адальберта Ерделі, який у 1944 р. згадує Дюло Ійяса як дуже плідного митця, імпресіоніста. 


    Ми сподіваємося, що у ході своїх досліджень і пошуків і надалі будемо знаходити невідомі матеріали про життя і творчий спадок одного з яскравих представників першого покоління закарпатської школи живопису.

    Камерна виставка триватиме до 14 березня 2023 року.



Валерія Русин, завідувач
відділу історії та краєзнавства