Науково-освітній захід «Природні валентинки»


    Червоне серце      здавна є символом кохання. Воно присутнє на подарунках до Дня святого Валентина. Серце часто проявляється в різних природних явищах. Його утворюють лебеді та інші птахи, які, при зустрічі, ніжно торкаються одне одного. Пелюстки, листочки та плоди багатьох рослин теж мають серцеподібну форму. Очевидно, цей символ має таки природне походження.


    Напередодні Дня Валентина старший науковий співробітник сектору природи відділу історії та краєзнавства Руслана Джахман розповідала учням 4 В класу (класний керівник Кияк Л. І.) Ужгородської ЗОШ №5 про рослини, на яких можна побачити візерунки у вигляді серця. Деколи такі візерунки проявляються на пелюстках шафранів та підсніжників. Ці квіти занесені до Червоної книги, тому їх потрібно охороняти і милуватися ними у природному середовищі. На жаль, саме вони опиняються у весняних букетах. Їх часто виривають із цибулинами, при цьому багато рослин ще й витоптують. Діти дійшли до висновку: якщо не купувати такі букетики, тоді їх не будуть зривати. Набагато приємніше милуватися фіолетовими полями шафранів у природі та шукати на їхніх пелюсточках зображення у вигляді серця.



    Серцеподібну форму мають і листочки та плоди у рослин. Наприклад липа серцелиста, бузок звичайний, зозулині сльози серцелисті, квасениця звичайна та інші. Восени червоні плоди, як червоні серця звисають на кущах бруслини європейської. Серцеподібний лицевий диск і в рідкісної сови-сипухи, яка гніздиться на Закарпатті. «У природі ще багато валентинок, потрібно проявити лише трохи уваги», — наголосила Руслана Василівна і дала завдання влітку знайти чим більше листочків та квіток серцеподібної форми або мають візерунки у вигляді серця.


    Під час заходу кожен учень виготовив валентинку-сову, яку можна подарувати мамі або друзям.