Майстер-клас «Валентинка для мами»


    14 лютого католицька церква під час літургії згадує Святого Валентина. За легендою, християнський священник Валентин жив за часів імператора Клавдія II Готського (III ст. від Р. Х.) й поруч з основним покликанням займався природничими науками та медициною. Войовничий імператор Клавдій нібито вважав, що сім'я заважає солдатам воювати за імперію і видав наказ, яким забороняв воїнам одружуватися. Валентин, попри цей указ, продовжував таємно вінчати всіх охочих. За це його заарештували й ув'язнили під охороною офіцера, прийомна донька якого була сліпою. Священник оздоровив її, а опісля навернув на християнство батька й цілу родину. Довідавшись про це, імператор наказав відтяти йому голову, що й сталося 14 лютого. Через роки після страти Валентина було канонізовано католиками, як мученика, який постраждав за віру. З 496 року 14 лютого стало Днем Святого Валентина після указу Папи Римського Геласіуса.






      Червоне серце  здавна є символом кохання. Воно присутнє на подарунках до Дня святого Валентина. Серце часто проявляється в різних природних явищах. Його утворюють лебеді та інші птахи, які, при зустрічі, ніжно торкаються одне одного. Пелюстки, листочки та плоди багатьох рослин теж мають серцеподібну форму. Очевидно, цей символ має таки природне походження. Де шукати серце в природі, маленьким відвідувачам розповідала старший науковий співробітник сектору природи відділу історії та краєзнавства Руслана Джахман. Потім вони разом виготовляли валентинки для найріднішої в світі мами. Для своїх виробів вони використали вживані джинси, картон, ґудзики та засушені рослини і таким чином дізналися, як можна вторинно використовувати відходи.



        Готові вироби подарували матусям і після роботи ще подивилися мультфільм про історію джинсів.


        Захід пройшов у рамках співпраці з Інститутом еколого-релігійних студій. Дякуємо колегам за надані матеріали для майстер-класу.