Науково-освітній захід «Водно-болотні птахи та відповідальне ставлення до них»


    2 лютого 1971 році в м. Рамсар (Іран) була підписана Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, як середовище існування водоплавних птахів. Цього дня традиційно у всьому світі проводять різноманітні природоохоронні заходи та акції з метою популяризації знань про водно-болотні екосистеми та їх роль у природі та житті людини. Темою Дня водно-болотних угідь у 2023 році є "Настав час відновлення водно-болотних угідь".



    Саме цього дня до музею завітали юннати гуртка «Природа рідного Краю» Закарпатського еколого-натуралістичного центру учнівської молоді та юнацтва, щоб довідатися більше цікавинок про флору й фауну водно-болотних угідь Закарпаття. Спочатку їхня керівниця Ганна Андрусь розповіла діткам про значення водно-болотних угідь в природі та людини та ознайомила з Рамсарськими    угіддями нашого краю. До таких належать озеро «Синевир», Урочище «Озірний – Бребенескул», «Атак – Боржавське», «Долина нарцисів», «Чорне багно», «Водосховище Форнош», «Верхів’я річки Уж».





    Наукові співробітники сектору природи відділу історії та краєзнавства провели для дітей екскурсію по експозиції «Природа Закарпаття» й розповіли їм багато інформації про жителів цих унікальних екосистем. Учні побачили, які водно-болотні птахи гніздяться на території Закарпаття, а які можна побачити лише під час міграцій. Науковий співробітник Руслана Джахман наголосила про важливість збереження водно-болотних угідь для відпочинку пернатих. На жаль, через осушення Чорного мочара – найбільшого болота нашого краю – деякі птахи вже не залітають до нас.



    Після екскурсії юннати поділилися на 3 команди: «Патріот», «Лелека», «Орел» і взяли участь у квесті «Мешканці водно-болотних угідь». В результаті переможцями стали учасники команди «Патріот», які першими зробили всі завдання і набрали найбільше балів.

    В кінці свята всі учасники квесту отримали солодощі від партнерів музею з Інституту еколого-релігійних студій.