Вшанування Дня Пам’яті та Примирення в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького

    8 травня Україна та світ відзначає як День пам’яті та примирення. У цей день ми згадуємо жертв Другої світової війни. За оцінками різних дослідників, вона забрала від 50 до 85 млн. людей. Це ті, хто загинув на фронті, в окопах, і ті, кого вбили під час бомбардувань, у полоні, концентраційних таборах. Ті, хто помер як мирний мешканець від поранень або голоду. Символом Дня пам’яті та примирення  з 2014 року є квітка маку.

    Треба пам’ятати, що Україна за різними даними, в тій війні втратила понад 100 млн. людей Надзвичайно важливо в ці дні згадувати та вшановувати подвиг ветеранів, котрі боролися з нацизмом і перемогли його. Заслуговують на увагу та пам’ять і ті українці, яких торкнулася війна: військовополонені, остарбайтери, діти війни, цивільні, котрі постраждали від окупації і бойових дій, що прокотилися через їхні міста і села. Адже війна — це не лише танки, гармати - це мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками. 

    День примирення особливий для Закарпатської громади. Наша спільнота завжди славилася тим, що мирно співіснували, підтримували один одного, розвивалися в єдиній родині. Цим пишаємося і є прикладом для України та Європи загалом. Ми зберігаємо гармонію співжиття в одному краї понад сто національностей і кілька сот релігійних громад, представники кожної з яких нині моляться за загиблих, та тих чию пам’ять вшановуємо. А це ті, хто поклав голову у Другій світовій війні, та на превеликий жаль ті, хто нині втрачає життя за Україну. 

    В Закарпатському обласному краєзнавчому музеї імені Тиводара Легoцького рік назад відкрита нова, оновлена згідно сучасних умов і реалій експозиція «Закарпаття в роки Другої світової війни (1939 — 1945рр.)! В музейному залі представлені історичні світлини, архівні документи, оригінальні речі в експонати періоду війни, особисті речі багатьох учасників бойових дій в Карпатах, історична література, всього близько двох сотень експонатів. 

    Події тодішньої історії дуже перекликаються із подіями сьогодення. Адже український народ бореться за свою незалежність від російського агресора з 2014 року, а з 24 лютого 2022-го року веде повномасштабну війну проти рашиського окупанта. Відвідувачі музею мають можливість оглянути ряд постійно — діючих експозиції і виставок.

    З 2015 року діє експозиція «Коли гримлять гармати, музи мовчать»  в 2022 році створена нова виставка «Життя проти війни» і зовсім нова фотовиставка «Контрнаступ Української армії. Повертаємо своє.» На ній представлені жахливі картини розорених міст Бучі, Ірпіня, Гостомеля, Чернігова, Охтирки та інших, та першу роковину їхнього звільнення та відновлення. 

    Український народ другий рік живе в умовах жорстокої кровопролитної війни. Якщо в перші дні війни ми були перелякані, то тепер у нас повна впевненість у Перемозі. Ми не віддамо своїх територій. Ми все відбудуємо. Не повернемо лише тих, кого втратили назавжди. Тих, хто віддав своє життя заради свободи України. 

    Тепер саме час об’єднатися заради примирення і пам’яті, заради великої Перемоги. 

Слава Україні та слава її героям!


Орос І. І. - Завідувач відділом історії Карпатської України,
меморіальної кімнати - музею а. Волошина,
меморіального комплексу «Красне поле».