ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗЕМЛІ

    Земля – наша Планета, без неї важко уявити Сонячну систему. На ній живемо, її «соками» живимося, її повітрям дихаємо, а небом насолоджуємося. Вона – колиска всього живого, що оточує нас: трав'янистих лук, зелених гаїв та лісів, хвилястих рік, голубих озер, кам'янистих гір та всіх тих рослин і тварин, що населяють її.

    Від любові до Землі оновлюється природа, світлішає людська душа, корчуючи зло і примножуючи добро, міцнішають почуття відданості і гордості за свій рідний отчий край.

    Дату святкування Всесвітнього дня Землі було запроваджено за ініціативи ООН, при цьому подібних свят навесні відразу два – одне відзначають у День весняного рівнодення, 20 березня, а друге – 22 квітня. Різниця між ними в тематиці: якщо перше гуманістичної спрямованості, то друге – екологічної.

    20 березня було затверджено й офіційно обрано в 1971 році. Символізм полягає в тому, що саме в день весняного рівнодення, коли змінюється біологічний ритм планети, вона переходить на новий виток розвитку. Пробуджується й оновлюється природа.

    Засновник цього дня – відомий американський громадський діяч Джон Мортон. Він розгорнув кампанію з висаджування дерев і чагарників у 1840-х роках, щоб розвивати в людях дбайливе ставлення до навколишнього середовища. Ця ідея так сильно його захопила, що коли він став секретарем штату Небраска, в 1872 році, то запропонував встановити спеціальний день, присвячений озелененню. Так з’явився День дерева, який одразу став дуже популярним. За перший такий день жителі штату висадили приблизно мільйон дерев, після чого їх ініціатива переросла в громадський рух.

    Зміст цього свята розширився, й ідея перетворилася на День Землі, який став загальнонаціональним. А в 1971 році ООН офіційно визнала це свято, і воно стало всесвітнім. Зміст цього дня в тому, щоб замислитися про проблеми вразливості навколишнього середовища, а також про те, які проблеми стоять перед людиною та світом, який її оточує.

    Співробітники сектору природи Закарпатського обласного краєзнавчого музею уже протягом більше десяти років долучаються до відзначення Всесвітнього дня Землі. Зокрема у 2011 році проведено цікавий освітньо-виховний «Квітковий бал» з учнями ЗОШ № 12 та № 8 м. Ужгорода; у 2012 – тематичний захід «Свято зустрічі весни», в якому приймали участь учні 2-Б класу (класовод В.М. Костьо та вчитель музики і співів Л. А. Овчіннікова). Не менш цікавим був тематичний екскурс на тему «Земля – наш спільний дім» для учнів 7-Б класу ЗОШ № 12 (класний керівник  М.Д.Негер) та учнів 3-А класу Ужгородської спеціалізованої школи з поглибленим вивченням іноземних мов № 5 (класовод Кияк Л.І.). Зворушливі вірші про охорону та дбайливе ставлення до природи продекламували учні ЗОШ № 12, а учні ЗОШ № 5 проявили добрі знання під час розгадування загадок.

    Ось уже рік, як нашу матінку-Землю охопила страшна епідемія КОВІДу-19. Саме тепер нам потрібно задуматись над тим, як допомогти їй очиститися від негативного людського відношення до всього того, що росте й живе на ній. Тому співробітники музею проводять різні природничо-екологічні заходи молоді і школярів. На превеликий жаль, відзначити з учнями шкіл м. Ужгорода Всесвітній день Землі у цьому році нам не вдасться, так як на заваді став карантин. Але ми віримо в те, про що вони дізнавалися на таких заходах – не пройшло повз їх увагу.

Бучмей О., ст. науковий співробітник сектору природи.