Граф Міклош Берчені - цифрова реконструкція портрету технологіями "штучного інтелекту"

Граф Міклош Берчені - цифрова реконструкція портрету технологіями "штучного інтелекту"

Ми реконструювали портрет Графа Міклоша Берчені використовуючи два його портрети. Один із них був написаний ще за життя цієї історичної постаті, інший був створений пізніше художником Jakobey Károly (1826-1891). Оскільки в історичному варіанті портрету показано лише напів-профіль, то його подальші історичні реконструкції пробували це виправити. Саме тому після ретельної цифрової реставрації обидвох портретів в Adobe Photoshop ми їх об'єднали так, що на історичний варіант наклали відтворене пізнішим художником обличчя героя. Далі ми "оживили" портрет за допомогою алгоритму на основі технології "штучного інтелекту". Міклош Берчені - відомий угорський граф, один з лідерів антигабзбурської національно-визвольної боротьби 1703 - 1711 років. Свого часу Міклош Берчені разом зі своєю другою дружиною Крістіною Чакі 13 років володів Ужгородським замком. У 1689 році Берчені отримав від імператора Леопольда І Габсбурга графський титул. Після смерті першої дружини Крістіни Другет став жупаном комітату Унг та отримав у володіння Ужгород. У 1694 році одружився вдруге — із Крістіною Чакі. Був активним політичним і військовим діячем. Після програшу антигабсбурського повстання у 1711 році змушений був покинути свої володіння і втік до Речі Посполитої, а згодом переселився до Османської імперії де султан Ахмед ІІІ надав йому, Крістіні Чакі та Ференцу Ракоці ІІ притулок у місті Текірдаг. Помер Міклош Берчені 6 листопада 1725 року. У 1906 році тіло Берчені було перепоховано у соборі святої Єлизавети Угорської в Кошіце. Провідний програміст - В. В. Габорець, Зав. сектору археології відділу історії та краєзнавства - О. Ю. Шумовська

Posted by Uzhhorod Castle, T. Lehoczky Transcarpathian Regional Local History Museum on Tuesday, March 9, 2021

    Ми реконструювали портрет Графа Міклоша Берчені використовуючи два його портрети. Один із них був написаний ще за життя цієї історичної постаті, інший був створений пізніше художником Jakobey Károly (1826-1891). Оскільки в історичному варіанті портрету показано лише напів-профіль, то його подальші історичні реконструкції пробували це виправити. Саме тому після ретельної цифрової реставрації обидвох портретів в Adobe Photoshop ми їх об'єднали так, що на історичний варіант наклали відтворене пізнішим художником обличчя героя. Далі ми "оживили" портрет за допомогою алгоритму на основі технології "штучного інтелекту".


    Міклош Берчені - відомий угорський граф, один з лідерів антигабзбурської національно-визвольної боротьби 1703 - 1711 років. Свого часу Міклош Берчені разом зі своєю другою дружиною Крістіною Чакі 13 років володів Ужгородським замком. У 1689 році Берчені отримав від імператора Леопольда І Габсбурга графський титул. Після смерті першої дружини Крістіни Другет став жупаном комітату Унг та отримав у володіння Ужгород. У 1694 році одружився вдруге — із Крістіною Чакі. Був активним політичним і військовим діячем. Після програшу антигабсбурського повстання у 1711 році змушений був покинути свої володіння і втік до Речі Посполитої, а згодом переселився до Османської імперії де султан Ахмед ІІІ надав йому, Крістіні Чакі та Ференцу Ракоці ІІ притулок у місті Текірдаг. Помер Міклош Берчені 6 листопада 1725 року.

    У 1906 році тіло Берчені було перепоховано у соборі святої Єлизавети Угорської в Кошіце.

Провідний програміст музею - В. В. Габорець,
Зав. сектору археології відділу історії та краєзнавства - О. Ю. Шумовська